Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

26. 05. 2017. 18:22 >> 17:54
2

EGIPAT

Napad na Kopte, poginulo 28 osoba

U oružanom napadu maskiranih muškaraca na autobus sa egipatskim Koptima južno od Kaira ubijeno je 28 osoba, među kojima su i djeca, a ranjeno je više od 20 ljudi.

Napad se dogodio provinciji Minja, oko 220 kilometara južno od Kaira, kada je autobus sa hrišćanima išao ka manastiru u pustinji.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali je ekstremistička organizacija Islamska država u prethodnih nekoliko mjeseci izvela tri napada na crkve u kojima je ubijeno 75 ljudi.

Lider egiparskog ogranka Islamske države založio se početkom maja za proširenje napada na hrišćane i pozvao muslimane da se klone hrišćanskih skupova i ambasada zapadnih zemalja jer će to biti mete ekstremista te grupe.

Izrael, Hezbolah i Hamas osudili napad

Izrael je danas snažno osudio napad na autobus sa hrišćanskim Koptima u susjednom Egiptu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izrazio je saučešće u ime naroda Izraela egipatskom narodu i predsjedniku Abdelu Fatahu el Sisiju.

"Terorizam će biti pobijeđen brže ako sve zemlje zajedno djeluju protiv njega", navedeno je u saopštenju.

Izrael i Egipat su 1979. potpisali mirovni sporazum i od tada imaju blisku saradnju u oblasti bezbjednosti.

Islamske radikalne grupe Hezbolah iz Libana i Hamas iz Gaze osudili su danas napad na autobus koji je prevozio hrišćanske Kopte u Egiptu.

Libanski šiitski Hezbolah pozvao je na "snažan i iskren stav protiv terorizma koji koristi religiju kao masku".

Protiv takvih postupaka se treba boriti tako da "svijet ne ide ka ambisu u koji ti kriminalci hoće da ga odvedu", navedeno je u saopštenju Hezbolaha.

Palestinski Hamas, koji upravlja pojasom Gaze, osudio je napad kao "ružan zločin" od kojeg jedine koristi imaju "neprijatelji Egipta".

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније