Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

26. 05. 2017. 23:22   >>  22:53

POD PRITISKOM EVROPE

Tramp polako mijenja stav o klimi

Stavovi američkog predsjednika Donalda Trampa o klimtskim promjenama "evoluiraju" poslije razgovora s evropskim liderima koji ga pritiskaju da ne napusti Pariski sporazum o klimi, rekao je danas visoki zvaničnik Bijele kuće.

"Danas zna mnogo više o toj temi. Došao je ovdje da uči, da postane pametniji", rekao je Trampov ekonomski savjetnik Geri Kon.

Evropski lideri, uključujući i papu Franja, iskoristili su ovonedjeljne sastanke s Trampom za posljednji pokušaj da ga ubijede da ostane pri klimatskom sporazumu koji je 2015. potpisalo skoro 200 država da bi se smanjila emisija ugljenih gasova.

Kao predsjednički kandidat Tramp je obećao povlačenje SAD iz sporazuma koji je sklopljen za vrijeme administracije Baraka Obame, ali su prvi mjeseci predsjednikovanja pokazali da Tramp može da promijeni stavove ako na njega drugi svjetski lideri izvrše uticaj.

SAD su danas saopštile da će imati "period razmišljanja" o problemu i da Tramp neće donositi odluku o tome prije povratka u Vašington.

Kon je rekao da je na današnjim razgovorima veliki utisak na Trampa ostavila "važnost vođstva SAD" i da su mnogi evropski lideri rekli da u svakom sporazumu "postoji velika rupa ako najveća svjetska ekonomija nije njegov dio".

Rasprave o klimatskom sporazumu su stvorile podjele i u Bijeloj kući između nacionalista i globalista, a mogući kompromis bi bio da SAD ostanu dio sporazuma ali da se njihova ciljana emisija prilagodi.

Kon je rekao da je osnovno pitanje u vezi Pariskom sporazuma da li će ograničiti američki ekonomski rast kao i da li su odredbe sporazuma obavezujuće.

Kontrirajući Trampovim izjavama iz kampanje u kojima je podržavao rudare u rudnicima uglja, Kon je rekao da je prirodni gas "mnogo čistije gorivo" i da bi SAD mogle postati "proizvodna sila" ako bi investirale u energiju sunca i vjetra.

Skoro 200 država je potpisalo Pariski sporazum i svaka je odredila svoje ciljane emisije koje nijesu pravno obavezujuće. SAD su obećale da će do 2025. smanjiti emisiju gasova koji izazivaju efekat staklene bašte za 26 do 28 odsto ispod nivoa iz 2005, što bi značilo smanjenje od oko 1,6 milijardi tona godišnje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније