Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

27. 05. 2017. 10:15   >>  09:43 13

AFP OCIJENIO

Ponašanje Trampa šteti NATO-u

Nediplomatsko ponašanje američkog predsjednika Donalda Trampa na NATO samitu u Briselu nanijelo je težak udarac Alijansi, ocjenjuje AFP, dodajući da su nade da će Tramp na ovom skupu pokazati svoju posvećenost NATO, nestale nizom grubih izjava i neprijatnih incidenata.


Tramp je, kako se navodi, napravio haos na samitu, koji je trebalo da služi kao primjer valjane diplomatije, bilo da je u pitanju "guranje" crnogorskog premijera Duška Markovića ili "rat rukovanjem" sa novim predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Bez obzira na Trampove gafove, on nije uspio da javno podrži jedan od osnivačkih principa NATO alijanse, što je obaveza uzajamnog branjenja, već je saveznike opomenuo da bi trebalo da troše više novca na odbranu, kako bi olakšali poreskim obveznicima u SAD, navode analitičari za AFP.

Upečatljivo je i da je prilikom svoje posjete Saudijskoj Arabiji ugovorio poslove vrijedne stotine milijardi USD, ali nije pomenuo problem ljudskih prava.

Član njemačkog Maršalovog fonda Ian Leser rekao je da će neuspjeh Trampa da eksplicitno podrži član pet Sjevernoatlanskog sporazuma, o međusobnoj odbrani, "duboko razočarati lidere NATO".

Ironično, Tramp je izrazio svoj prekor prema NATO na dan kada je otkrio spomenik posvećen napadu na Svjetski trgovinski centar, a član pet Severnoatlanskog sporazuma je tada jedini put iskorišćen kao odgovor na napade, navodi AFP.

Tramp je zabrinuo svoje saveznike kada je tokom kampanje NATO nazvao "nepotrebnim" i rekao da kada bi se neka zemlja pozvala na član pet, prvo provjerio da li je izmirila svoje finansijske obaveze.

"Ovo je veliki udarac za Alijansu", napisao je na Tviteru bivši ambasador SAD za NATO Ivo Dalder.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније