Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

28. 05. 2017. 22:28 >> 22:00

NAKON SIGNALA IZ FED-A

Svjetska tržišta porasla

Cijene dionica na svjetskim berzama ove sedmice su porasle, jer su ulagače ohrabrile poruke američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed) i bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija.

Na Vol stritu Dow Jones je ojačao 1,3 odsto na 21.080 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,4 odsto na 2.415 poena, a Nasdaq indeks 2,1 odsto na 6.210 bodova.

S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli su rekordne vrijednosti, prenosi Hina.

Jedan od razloga tome bila je objava zapisnika s nedavne sjednice Fed-a, koji je pokazao da su se čelnici banke složili da treba pričekati s povećanjem kamata dok ne bude jasnije je li usporavanje rasta ekonomije privremeno, ali i da većina njih očekuje da će kamate biti povećane uskoro.

Prema drugoj procjeni, američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u prvom tromjesečju 1,2 odsto na godišnjem nivou, više u odnosu na prvu procjenu od 0,7 odsto.

No, to ipak predstavlja usporavanje rasta najveće svjetske ekonomije u odnosu na prethodni kvartal.

Posljednji pokazatelji ne daju jasnu sliku privrede, jer potrošnja i raspoloženje potrošača slabe, dok se situacija na tržištu rada i dalje poboljšava.

Analitičari smatraju da centralna banka ostaje na putu postupnog povećanja kamatnih stopa, ali da je, s obzirom na usporavanje rasta ekonomije, sve manje vjerovatno da će u ovoj godini kamate povećati još u dva navrata.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da izgledi za povećanje kamata u dva navrata do kraja godine sada iznose oko 46 odsto, dok su prije objave zapisnika Fed-a izgledi za to iznosili oko 50 odsto.

"Trenutano na horizontu nema neposredne opasnosti. Nema straha, samozadovoljstvo podržava tržište", rekao je strateg u firmi Rockefeller & Co, Jimmy Chang.

Pozitivno su na tržišta uticali i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza američkih trgovačkih lanaca, pa je taj sektor ove sedmice bio među najvećim dobitnicima.

Analitičari su naveli i da je splasnula zabrinutost u vezi političke situacije u Vašingtonu, jer je predsjednik Donald Trump većinu sedmice proveo na turneji po svijetu.

Stoga dalji razvoj situacije u vezi istrage o vezama nekih članova Trumpova tima s Rusima nije tako snažno uticao na tržišta kao prethodnih sedmica, kada su upravo zbog toga bila pod pritiskom.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je jedan odsto na 7.547 bodova, a pariski CAC 0,2 odsto na 5.336 poena. Frankfurtski DAX oslabio je 0,3 odsto na 12.602 boda.

Na berzi u Tokiju Nikkei indeks je porastao 0,5 odsto na 19.686 bodova.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније