Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

29. 05. 2017. 09:29 >> 09:02

JUG ZEMLJE

Filipinska vojska u ofanzivi protiv pobunjenika

Filipinska vojska povratila je kontrolu nad većim dijelom juga zemlje gdje su muslimanski pobunjenici, povezani s Islamskom državom (ID) zauzeli gradsku vijećnicu i zapalili više zgrada, saopštili su danas zvaničnici.

 

 

 

  

Ekstremisti, poslije šest dana borbe, kontrolišu samo mali dio grada Maravija, rekao je portparol vojske Restitudo Radila i dodao da su pobunjenici u posljednjih nekoliko dana borbi uspjeli da odbiju napade helikoptera, oklopnih vozila i desetina vojnika.

Najmanje 100 ljudi, uključujući i civile, poginuli su u nasilju, mada vlasti još pokušavaju da utvrde tačan broj žrtava.

"Možemo da kontrolišemo ko dolazi i ko odlazi, ko je u pokretu, a ko ne i pokušavamo da izolujemo preostale džepove pobunjenika", rekao je Radila.

Vojska je u nedjelju saopštila da su tijela četiri muškarca, tri žene i i jednog djeteta nađena kod univerziteta u Maraviju i dodao da su vojne operacije u toku, a da otpor pobunjenika slabi.Šef filipinske policije Ronald de la Rosa kazao je da operacija traje dugo zato što je Maravi u

rban grad koji dozvoljava pobunjenicima da brzo bježe iz jedne zgrade u drugu."Ne mogu da otkrivam detalje operacije, ali sam siguran da će se oni umoriti", naveo je on.Od početka sukoba prije šest dana, poginulo je gotovo 100 ljudi, a kriza u Maraviju, sa oko 200.000 stanovnika, većinom muslimana.

Sukobi su izbili u utorak uveče, kada je vojska upala u skrovište terorista u Maraviju, u potrazi za Isnilonom Hapilonom, koji je na listi najtraženijih terorista u SAD. Ekstremisti su potom zauzeli gradsku vijećnicu, bolnicu i zatvor, zapalili katoličku crkvu, koledž i nekoliko kuća i oteli jednog sveštenika i više vjernika.

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte uveo je u srijedu vanredno stanje na jugu, gdje je decenijama uporište muslimanskih separatista. Sukobi u Maraviju su pojačali strahovanja od širenja ekstremizma jer se pobunjenici ujedinjuju i povezuju s Islamskom državom.

Duterte je zbog sukoba prekinuo posjetu Rusiji i najavio da bi mogao da vanredno stanje uvede u cijeloj zemlji.

Vašington je ponudio nagradu od pet miliona dolara za informaciju koja bi dovela do hapšenja Hapilona, islamskog propovjednika i nekadašnjeg komandanta terorističke grupe Abu Sajaf, koji se zakleo na vjernost Islamskoj državi 2014. godine. On sada predvodi savez najmanje 10 manjih grupa ekstremista.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније