Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

09. 06. 2017. 12:20 >> 11:52
1

NAKON IZBORA U VB

Evropljani zabrinuti za Bregzit

Evropljani su reagovali danas na podbačaj konzervativaca na izborima u Velikoj Britaniji izražavajući istovremeno žurbu da se konačno počne s pregovorima o Bregzitu i zabrinutost da se ti pregovori neće dobro odvijati zbog slabosti nove britanske vlade.

Evropski komesar Pjer Moskovisi ocijenio je danas da je britanska premijerka Tereza Mej "izgubila svoju opkladu" poslije prevremenih britanskih izbora na kojima su konzervativci izgubili apsolutnu većinu.

Konzervativci vode na juče održanim izborima ali sa 316 mjesta, prema gotovo potpunim rezultatima, ali nemaju potrebnu većinu od 326 i izgubili su oko 12 mjesta u odnosu na prethodni saziv dok su opozicioni laburisti dobili oko 30 mjesta više.

Britanski konzervativci treba da formiraju koaliciju sa nekom drugom strankom da bi vladali, ili da se pomire s tim da vladaju kao manjinska vlada. Kada je riječ o potencijalnim saveznicima, mogli bi da se udruže sa irskim unionistima, koji su tradicionalno bliski konzervativcima, ali po mišljenju Moskovisija, čak i tako to će biti vlada vrlo kratkog daha.

Mej se nadala da će ojačati stranku na ovim izborima i imati odriješene ruke da pregovara "tvrd" Bregzit sa evropskom dvadesetsedmoricom koji treba da počnu 19. juna, godinu dana od referenduma o izlasku Britanije iz Unije održanog 23. juna 2016.

Francuski premijer Eduar Filip ocijenio je danas da rezultati glasanja Velike Britanije, gdje su konzervativci izgubili apsolutnu većinu, predstavljaju "neku vrstu iznenađenja", ali da se time "ne dovodi u pitanje" stav Britanaca o Bregzitu.

Filip je rekao da je siguran da ne treba u tim rezultatima čitati da se na bilo koji način dovodi u pitanje suvereno izraženi stav Britanaca o Bregzitu. On je rekao da će pregovori biti "dugi i kompleksni" i da se ne treba oko toga zavaravati.

Evropski komesar za budžet Ginter Etinger ocijenio je danas, komentarišući rezultate britanskih izbora, da slaba britanska vlada rizikuje da pregovori o Bregzitu budu "loši" za obje strane.

"Potrebna nam je vlada koja može da djeluje, koja može da pregovara izlazak Britanije iz EU", rekao je Etinger za njemački radio Dojčlandfunk (Deutschlandfunk).

Etinger je rekao da je EU spremna da se drži plana za početak pregovora ali da će biti potrebno da se vidi kako rezultati utiču na formiranje vlade. "Bez vlade nema pregovora", rekao je Etinger.

"Britanci treba da pregovaraju o izlasku (iz EU), ali sa slabim pregovaračkim partnerom, postoji opasnost da pregovori budu loši za obje strane", rekao je Etinger.

Švedska ministarka spoljnih poslova Margot Valstrem rekla je da sada dolazi do pregovora između stranaka.

"Žurimo se da vidimo formiranje nove vlade. Ostaje da se vidi kako će uticati rezultati izbora na pregovore o Bregzitu. Presudno je da razdvajanje bude što organizovanije moguće", rekla je Valstrem.

Češki premijer Bohuslav Sobotka je rekao da je lider laburista Džeremi Korbin pravi pobjednik izbora.

Češki ministar spoljnih poslova Lubomir Zaoralek rekao je da vjeruje da će biti moguće da se brzo formira većinska vlada u Britaniji i da se konačno pređe na pregovore o izlasku Britanije iz EU, poslije svih tih odlaganja.

"Ostatak EU čeka Veliku Britaniju godinu dana iz raznih razloga", rekao je Zaoralek.

Holandski premijer Mark Rute rekao je da su "Britanci izabrali, i da sada ostaje da se vidi šta ti novi podaci znače za Bregzit. Za to treba čekati".

Norveški premijer Berge Brende, čija zemlja je dva puta odbacila ulazak u EU, rekao je da se sada vidi tek vrh ledenog brijega kada je riječ o teškoćama vezanim za izlazak iz EU.

"Nedjelje koje dolaze biće teške za Veliku Britaniju, teže nego što se očekivalo", rekao je Brende.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније