Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

15. 06. 2017. 14:37 >> 14:10
1

ŠEF UN TRAŽI

Više humanitarne pomoći za Avganistan

Generalni sekretar UN Antonio Guteres založio se za povećanje pomoći Avganistanu da bi zemlja mogla da se suoči sa brojnim potrebama nastalim kao posljedica sukoba i pozvao da se nađe političko rješenje za okončanje nasilja.

 

 

 

 

 

Tokom jučeranje posjete Kabulu, prve posjete Avganistanu kao generalni sekretar UN, Guteres je posjetio raseljene žene i djecu u kampu kod glavnog grada.

Zemlja je preplavljena masovnim raseljavanjem stanovništva i povratkom brojnih izbjeglica koji su vraćeni iz Irana, Pakistana i Evrope.

"Ne možemo ostaviti te ljude da se sami snađu", rekao je Guteres obraćajući se porodicama koje su pobjegle od borbi vladinih snaga s talibanima i militantima Islamske države.

Guteres je rekao da se radi o najosjetljivijem stanovništvu i da međunarodna zajednica mora da bude solidarna i poveća humanitarnu pomoć da bi mogli da žive dostojanstveno.

Pored njega bila je Kumri, tridesetogdišnja udovica koja dvije godine živi u kampu sa svojom djecom, koja mu je rekla da brine za njihovu budućnost zato što su pri

morani da prose.Više od 126.000 Avganistanaca napustili su svoje domove od početka godine zbog sukoba koji pogađaju 29 od 34 provincija u zemlji.

Istovremeno stotine hiljada Avganistanaca koji su se sklonili u susjednim zemljama vratili su se nazad.

Od tog broja hiljade njih protjerani su iz Pakistana, nijesu registrovani i prepušteni su sami sebi. Evropska unija je takođe počela da vraća tražioce azila čiji zahtjevi su odbijeni.

SAD treba da objave pojačanje od više hiljada vojnika kontingentu od 12.000 zapadnih vojnika već prisutnih u zemlji ali Guteres je zatražio da se nađe mirno rješenje sukoba.

"Duboko vjerujem da ovaj rat nema vojno rješenje. Treba političko rješenje, treba mir", rekao je generalni sekretar UN.Guteres je došao u Kabul dvije nedjelje poslije napada kamiona bombe 31. maja, najgoreg napada u gradu od 2001. kada je poginulo najmanje 150 ljudi, a stotine su povrijeđene.

Razgovarao je sa avganistanskim predsjednikom Ašrafom Ganijem, koji je suočen sa bijesom naroda zbog nesigunosti.

Protesti su organizovani u Kabulu u kojima se traži ostavka vlade.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније