Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

23. 06. 2013. 13:12 >> 13:13

OSVETA

Talibani ubili 9 planinara na Himalajima

Pakistanski talibanski pokret preuzeo je odgovornost za ubistvo devet planinara i vodiča u jednom hotelu na Himalajima, na sjeveru Pakistana.

Oni su istakli da su formirali novi ogranak koji će napadati strance iz osvete za napade iz američkih bespilotnih letilica.

Portparol zabranjene „krovne“ organizacije talibana, „Tehrik-e-taliban“, Ehsanulah Ehsan rekao je Frans presu da su ubistva izvršena zbog osvete drugog čovjeka te grupe, koji je poginuo prošlog mjeseca u napadu bespilotne letilice.

„Mi smo to učinili i preuzimamo odgovornost za ovaj napad“, rekao je Ehsan telefonom sa neotkrivene lokacije.

Prema njegovim riječima, turiste je ubilo jedno novoosnovano krilo grupe, Džanud el-Hafsa, kako bi osvetila Maulvija Vailija ur-Rehmana.

„To je naš odgovor na napade američkih bespilotnih letelica“, dodao je Ehsan.

Rehman je poginuo 29. maja u jednoj kući u Sjevernom Vaziristanu, najozloglašenijem uporištu talibana i Al-kaide u Pakistanu na granici sa Avganistanom.

Francuska agencija navodi da Tehrik-e-taliban, kao skup frakcija, vodi pobunu od jula 2007, ali da se do sada nije znalo za njeno prisustvo u oblasti Gilgit--Baltistan.

Vašington je Rehmana - čija je glava bila ucijenjena na pet miliona dolara, optužio da je organizovao napade na američke i NATO snage u Avganistanu, a tražile su ga i u vezi sa samoubilačkim napadom u jednoj američkoj bazi u Avganistanu 2009. u kojoj je ubijeno sedam agenata CIA.

Oblasni policijski zvaničnici saopštili su ranije danas da su nepoznati naoružani napadači ušli u hotel i devet stranih planinara i njihovog vodiča Pakistanca.

Alpinisti su se zadržali na punktu prilikom osvajanja vrha Nanga Parbat, jednog od najviših na svijetu.

Potvrđena je smrt pet Ukrajinaca a mediji su ranije javili da su među žrtvama i tri Kineza i jedan ruski državljanin.

Itar-Tas s prenio je da konzulat Rusije očekuje od pakistanskih vlasti zvaničnu informaciju o mogućoj pogibiji ruskog turiste, dok BBC, pozivajući se na lokalnog tur-operatora, navodi da Rusa nije bilo, već da je žrtva napada na alpinistički kamp Litvanac.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније