Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta; Objavio: I. P. ]

17. 06. 2017. 08:47 >> 08:33

I DALJE ŠTEDNJA

Grčka izbjegla novu krizu

Grčke akcije su u petak dostigle najviše cijene za dvije godine, pošto je Vlada postigla dogovor sa evropskim kreditorima, što znači da se Grčka neće uskoro ponovo suočiti sa opasnošću bankrota.

Međutim, za Grke, umorne od štednje i odricanja, taj dogovor donosi premalo da bi se oporavili od godina stezanja kaiša.

Poslije višemjesečnog natezanja koje je pojačalo strahovanje od još jednog pogoršanja skoro osmogodišnje dužničke krize Grčke, 19 zemalja Evrozone se dogovorilo u četvrtak uveče da dopuste isplatu još 8,5 milijardi eura iz Trećeg paketa kreditne pomoći, pošto je grčka vlada sprovela još jedan niz zahtijevanih reformi.

Taj novac je hitno potreban Grčkoj jer ima veliku ratu otplate duga sljedećeg mjeseca.

Računajući na duži rok, povjerioci iz Eurozone su jasno rekli da su spremni da Grčkoj olakšaju teret otplate duga kada se treći paket kreditne pomoći bude okončao iduće godine.

Oni će vejrovatno produžiti rok otplate i do 15 godina. I Međunarodni monetarni fond može da se u to finansijski uključi, sa do dvije milijarde dolara, ali samo ako i kada vidi specifičnosti olakšavanja dužničkog tereta, i ako se složi da to može uticati da dug Grčke postane podnošljiv.

"Ja mislim da je to stvarno najbolji sporazum, i to odavno", rekao je Pjer Moskovisi, glavni zvaničnik za privredu i finansije Evropske unije koju čini 28 zemalja, od kojih 19 koristi euro.

Portparol Vlade Dimitris Canakopulos je rekao da su evropski povjerioci Grčke prihvatili "skoro sve tačke koje je grčka strana tražila".

Portparol je istakao da su povjerioci prihvatili davnašnji zahtjev Grčke da se otplata duga poveže s njenim privrednim rastom, što znači i da otplata bude odložena u slučaju da privreda Grčke ponovo udje u recesiju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније