Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

18. 06. 2017. 21:01   >>  21:01 3

FRANCUSKA, IZBORI

Ubjedljiva pobjeda Makronove stranke

Stranka predsjednika Francuske Emanuela Makrona "Republika u pokretu" osvojila je 41 odsto glasova u drugom krugu parlamentarnih izbora i tako osvojila apsolutnu većinu u parlamentu, saopštilo je večeras francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova prve nepotpune rezultate, javila je agencija AP.

Desničarski Republikanci su dobili 23 odsto glasova, na trećem mjestu je ekstremno desničarski Nacionalni front sa oko 10 odsto glasova, dok su socijalisti, koji su donedavno bili na vlasti, osvojili 6,2 odsto glasova.

Prema rezultatima izlaznih anketa, Makronova stranka osvojila je ogromnu većinu u parlamentu sa 577 poslanika.

Agencija Frans pres javila je da je okruženje predsjednice Nacionalnog fronta Marin Le Pen saopštilo da je Le Penova pobijedila na sjeveru Francuske i da će biti poslanik okruga Enen-Bomon.

I izlazne ankete su pokazale pobjedu Makronove centrističke stranke.

Prema anketama, Makronova stranka koja je osnovana 6. aprila 2016. godine, dobila je između 355 i 425 od 577 mjesta u parlamentu što je daleko više od 289 koliko je potrebno za većinu ali i manje od predviđanja da će dobiti između 400 i 470 mjesta.

Desničarski Republikanci su osvojili između 97 i 130 mjesta, socijalisti između 27 i 49 poslanika, a esktremno desničarski Nacionalni front od četiri do osam poslanika, navele su ankete.

Radikalna ljevica i komunisti dobili su između 10 i 30 mjesta.

Najmlađi predsjednik Francuske, ni ljevičar ni desničar, koji je stupio na dužnost 14. maja pobijedivši kandidatkinju ekstremne desnice Marin Le Pen u drugom krugu predsjedničkih izbora, uzdrmao je politički pejzaž uporan u želji da promijeni političku tradiciju u zemlji.

Makron (39) će sada imati odriješene ruke da sprovede obećani program, socijalno-liberalne reforme kao što je moralizacija političara od kojih zahteva besprekornost, reforma radnog zakonodavstva i smanjenje javnog deficita.

Bankar po profesiji, centrista ulazi u politiku 2012. godine kao savjetnik tadašnjeg socijalističkog predsjednika Fransoa Olanda. Dvije godine kasnije, Makron postaje ministar ekonomije.

Makron, proevropski opredijeljen, podnio je u avgustu 2016. ostavku na mjesto ministra ekonomije i tada najavio osnivanje centrističkog Pokreta (En Marche) koji je kasnije preimenovan u "Republika u pokretu" (La Republique en marche - LRM).

Na izbore je izašlo oko 56 odsto birača.

Francuzi su danas glasali u drugom krugu parlamentarnih izbora na kojima se i predviđali da će stranka Emanuela Makrona dobiti ogromnu većinu u parlamentu, iako se tok glasanja odvijao uz slab odziv birača, javila je ranije agencija Frans pres.

Ukupno 35,33 odsto od 47 miliona upisanih birača glasalo je do poslije podne, dok je prije nedjelju u prvom krugu do poslije podne glasalo 40,75, što je takođe mala izlaznost. Ako se nastavi taj trend, biće oboren rekord najnižeg odziva birača na nekim parlamentarnim izborima do sada, 51,29 odsto koliko je bilo 11. juna.

Ukupno 66.546 biračkih mjesta otvoreno je u osam časova.

Makronova "Republika u pokretu" osvojila je u prvom krugu 32,32 odsto glasova, desničarski Republikanci 21,56 odsto, a ekstremno desničarski Nacionalni front 13,20 odsto glasova.

Socijalisti, koji su do skora bili na vlasti, osvojili su 9,51 odsto glasova, manje od radikalne ljevice koja je u zajednici s komunistima dobila 13,74 odsto glasova.

Izbori su se održali uz pojačane mjere bezbjednosti.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније