Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

23. 06. 2017. 09:28 >> 09:53

TEST ZRELOSTI

U Albaniji u nedjelju parlamentarni izbori

U Albaniji će u nedjelju biti održani parlamentarni izbori koji će predstavljati test o političkoj zrelosti te zemlje, koju su ranije potresali nasilje, protesti, kao i osporavanje izbornih rezultata.

Održavanje slobodnih i fer izbora, kao i sprovođenje reforme pravosuđa može da uvjeri Evropsku uniju da je Albanija, koja je članica NATO-a od 2009., spremna da započne pregovore o članstvu u EU.

Predsjednik Albanije Bujar Nišani zakazao je krajem maja vanredne parlamentarne izbore za 25. jun, pošto su političke partije postigle kompromis o odlaganju izbora za nedjelju dana.

Albanske političke partije su uz posredovanje zvaničnika Evropske unije i SAD postigle kompromis koji je odložio parlamentarne izbore prvobitno zakazane za 18. jun.

Nišani je donio odluku o odlaganju izbora da bi uvažio dogovor vladajuće Socijalističke partije i opozicione Demokratske partije.

Opozicija je od februara bojkotovala parlament i odbijala da učestvuje na izborima, tvrdeći da će vlada premijera Edija Rame manipulisati glasanjem, a njihov bojkot blokirao je pravosudne reforme neophodne za početak pristupnih pregovora Albanije sa EU.

Prema posljednjim anketama, Socijalistička partija premijera Edija Rame (52) u blagoj je prednosti u odnosu na opozicionu Demokratsku stranku Ljuljzima Baše (43)

Izbore će nadgledati posmatrači Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) kao i još 45 posmatrača iz 18 država.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније