Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina [ Objavio: O.Z. ]

23. 06. 2017. 10:45 >> 10:17
5

ROK DESET DANA

Kataru uručena lista zahtjeva

Arapske zemlje koje su prekinule odnose sa Katarom, traže da ta država, u roku od deset dana, ugasi katarsku televiziju Al-Džazira i njene podružnice, prekine diplomatske veze s Iranom i vojnu saradnju sa Turskom, kao i veze sa "terorističkim organizacijama".

Listu takvih zahtjeva danas je Kataru, kao posrednik, predao Kuvajt.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat ranije su prekinuli sve veze sa Katarom, optuživši tu zemlju da podržava i finansira i terorizam.

Te arapske zemlje zahtijevaju od Katara da protjera pripadnike iranske Revolucionarne garde, zatvori katarska diplomatska predstavništva u Iranu i sa Teheranom prekine diplomatske veze i bilo kakvu zajedničku vojnu saradnju.

Kako se navodi, trgovina sa Iranom bila bi dozvoljena pod striktnim pravilima međunarodnih i američkih sankcija, navodi AP koji imao uvid u taj dokument.

Arapske zemlje zahtijevaju gašenje katarske televizijske stanice Al-Džazira i njenih podružnica Arabi21, Rašd, Al Arabi Al Džadid i Midl ist aj.

Traži se i momentalno okončanje vojne saradnje sa Turskom na tlu Katara, kao i uklanjanje turske vojne tehnike, što u suštini znači da će doći do gašenja turske baze u Kataru.

Pored veoma jasnih zahtjeva, arapske zemlje su uputile i one manje precizne, koji se mogu protumačiti i kao subjektivni, jer zahtijevaju da se predaju "terorističke ličnosti" i traženi individualci.

Drugi primjer je finansijska naknada za gubitak života, kao direktan rezultat katarske politike, a suma bi bila određena u dogovoru sa Katarom.

AP ukazuje da nije jasno šta će se dogoditi ukoliko Katar ne prihvati sve te zahtjeve.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније