Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

24. 06. 2013. 16:39 >> 16:41

NAPUŠTA MOSKVU

Rusija nema osnov da uhapsi Snoudena

Bivši saradnik CIA Edvard Snouden uskoro će odletjeti iz Moskve i krenuti ka Ekvadoru da bi dobio azil i pokušao da izbjegne hapšenje i izručenje vlastima Sjedinjenih Američkih Država.

Snouden će navodno prvo odletjeti na Kubu, zatim u Venecuelu, da bi tek potom otišao u Ekvador.

Šef diplomatije Ekvadora Rikardno Patino, zemlje koja je već odobrila azil Džulijanu Asanžu, rekao je da se analizira mogućnost davanja azila Snoudenu.

 

 

Predsjednik Komiteta za spoljne poslove Donjeg doma ruskog parlamenta Aleksej Puškov, rekao je da su “odnosi u prilično komplikovanom fazi” i dodao da “nema ni govora o davanju političkog azila Snoudenu u Rusiji”.

Tokom jutra Vašington je saopštio da očekuje da Rusija razmotri sve opcije kako bi isporučila Snoudena.

Odgovor je ubrzo stigao i zvanična Moskva je saopštila da Rusija nema osnova da uhapsi Snoudena.

“Snouden se ne nalazi na međunarodnoj potjernici, koja bi mogla da bude osnov za njegovo uhapšenje. Niti je počinio bilo kakvu nezakonitu radnju na teritoriji Ruske Federacije”, rekao je ruski zvaničnik, prenosi B.92.

SAD su u međuvremenu zatražile od svih zemalja zapadne hemisfere da ne puste Snoudena na svoju teritoriju, a proglasile su i njegov pasoš nevažećim.

“Poručujemo svim zemljama da je Snouden tražen zbog krivičnih jdela i zbog toga mu ne bi trebalo dozvoliti međunarodno putovanje, izuzev neophodnog za njegov povratak u SAD”, saopštio je Stejt dipartment.

Američke vlasti su ujedno saopštile i da su “veoma razočarane” što Snouden nije uhapšen u Hongkongu, gdje je boravio od trenutka kada je otkrio brojne obavještajne tajne SAD.

“Ne slažemo se sa njihovim razlozima. Smatramo da su njihove odluke zabrinjavajuće”, naveo je zvaničnik američkog Ministarstva pravde.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније