Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

26. 06. 2017. 13:56 >> 13:32

EVAKUISANE I ŽIVOTINJE

Požar u Španiji gutao sve pred sobom

Na stotine vatrogasaca i ljudi borilo se da savlada požar koji je zahvatio park prirode Donana na jugozapadu Španije. Evakuisano više od 1.800 ljudi.

Požar je danas stavljen pod kontrolu. Kako javlja AFP, lokalne vlasti Andaluzije uputile su dodatne vatrogasce nedaleko od grada Mogere. "Vatra je sada pod kontrolom, a povređenih nema" izjavio je portparol vatrogasne službe.

Požar je izbio u noći između subote i nedjelje, a do ponedjeljka ujutru požar još nije bio stavljen pod kontolu. Regionalna predsjednica Andaluzije Suzana Dijas izjavila je da se još ne zna uzrok požara, ali da se "ne može isključiti ljudski faktor".

Požar je zahvatio i Nacionalni park Donjana, jedan od najvažnijih rezervata prirode u Španiji koji se prostire na 50.000 hektara, koji je pod zaštitom Uneska. Njegove šume i močvare predstavljaju važno stanište za ptice selice koje pristižu iz Afrike i Evrope i dom za različite životinje kao što su Iberijski ris i španski krstaš koji se vode kao ugrožene vrste.

"Vatra je zahvatila granice rezervata i mi naše napore usmjeravamo na tu oblast", izjavio je za špansku nacionalnu televiziju andaluzijski zvaničnik zadužen za prirodno okruženje Hose Gregorio Fiskal Lopez.

Po pisanju dnevnika El Pais, centar za uzgajanje risova u parku morao je takođe da bude evakuisan zajedno sa životinjama koje su se u njemu nalazile.

U nedjelju je bilo mobilisano čak 550 vatrogasaca, dok su hitne službe navele da je 23 aviona i helikoptera angažovano u borbi protiv vatrene stihije.

Borbu protiv velikog požara otežavaju vjetar i vrućina, izjavio je portparol službi za borbu protiv požara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније