Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

rtcg.me/Beta/B92 [ Objavio: O.Z. ]

27. 06. 2017. 19:45   >>  19:18

UKRAJINA NA UDARU

Sajber napadi širom Evrope, pogođen Černobilj

Hakeri su danas napadima izazvali velike probleme širom Evrope, a posebno jako je pogođena Ukrajina, gdje su hakeri udarili na banke i aerodorom u Kijevu, a pogođen je i Černobilj. AFP navodi da je hakerskim napadom pogođen sistem za praćenje radijacije u Černobilju, a udari su se brzo proširili i na SAD. Slične napade prijavljuju i svjetske kompanije iz Rusije i Danske.

Informacija o tome ko bi mogao biti odgovoran za napade ima veoma malo, ali tehnološki eksperti koji su ispitivali slike koje kruže društvenim mrežama kažu da postoje naznake da se radi o "rensomveru" (ransomware), programima koji zaključavaju sisteme i podatke dok se autoru virusa ne plati "otkup".

Kompjuteri u nuklearnoj elektrani u Černobilju pogođeni su današnjim hakerskim napadom i tehničari su morali da obustave mjerenje nivoa radijacije, saopštila je danas ukrajinska vlada.

Portparolka vladine Agencije za upravljanje zabranjenom zonom Černobilja Olena Kovalčuk je rekla da su "tehničari mjerili nivo radijacije kao i decenijama do sada" i objasnila da su operativni sistemi Vindous (Windows) koji nadgledaju radioaktivnost prestali da rade.

"To se desilo samo u samoj centrali. U ostatku zabranjene zone nije bilo promjene stanja", rekla je ona i dodala da nema načina da se predvidi kada će se situacija vratiti u normalu.

Ukrajina je u aprilu obilježila 31. godišnjicu katastrofe koja se odigrala 26. aprila 1986. Reaktor četiri nuklearne elektrane je tada eksplodirao tokom testa sigurnosti. Ostali reaktori elektrane su nastavili sa radom do 2000.

U novembru 2016. je preko oštećenog reaktora stavljena nova kupola koju je finansirala međunarodna zajednica i koja bi trebalo da za naredni vijek obezbijedi lokaciju.

Zvaničnici ukrajinske vlade i privrede su prijavili ozbiljne poremećaje u radu elektrodistribucije, banaka i vladinih službi. Ruska energetska kompanija Rosnjeft je takođe saopštila da je bila meta hakerskih napada, kao i transportna kompanija A. P. Moler-Maersk, u čijem saopštenju se navodi da je svaki ogranak njihovog poslovanja pretrpio štetu.

Zamjenik premijera Ukrajine Pavlo Rozenko je rekao da je kompjuterski sistem u zgradi vlade pao.

"I naša mreža je pala takođe, ako se pitate. Ovo je ono što vidimo na našim kompjuterima", objavio je zamjenik premijera Ukrajine Pavlo Rozenko uz fotografiju sa ekrana.

Glavni aerodrom u Kijevu bio je na meti takozvanog "spama", što znači da je mreža napadnuta ogromnom količinom informacija koje za cilj imaju ometanje servera i računara.

I ukrajinska državna kompanija za proizvodnju aviona, "Antonov", pogođena je sajber napadom.

Portparolka "Antonova" je izjavila da za sada nije jasno koliko je bio ozbiljan napad.

Pored ukrajinskih, među pogođenim kompanijama je britanska marketinška agencija WPP, kao i ruske i danske kompanije.

Slične napade u Rusiji prijavile su kompanije "Rosnjeft", "Bašneft", "Mars", "Nivea", "Mondeljez internešnel", koje su kako agencije navode, pogođene "Petja" virusom.

Napadači traže otkup od 300 američkih dolara u bitkoinu. Bitkoin je kriptovaluta, stvorena sa ciljem da bude veoma teška za praćenje korisnika koji koriste tu valutu. Cijena jednog bitkoina na sajber tržištu trenutno iznosi otprilike 2.500 dolara.

Njemačka kompanija "Metro" saopštila je da su pogođene njihove prodavnice u Ukrajini i da procjenjuju razmjeru sajber napada.

Švajcarski centar za izveštaje i analize (MELANI) saopštio je putem mejla da je virus "Petja", koji od žrtava traži otkup za povratak informacija, pogodio kompanije u Ukrajini, Rusiji, Engleskoj i Indiji.

Centar saopštava da za sada nema informacija o tome da li su pogođene neke švajcarske kompanije, ali da budno motri situaciju.

Pad IT sistema prijavila je i kompanija "Meler-Maersk".

Danski mediji saopštavaju da su pogođene kancelarije "Maerska" u Britaniji, Panami i Venecueli.

"Petja" virus je drugačiji od uobičajenih "rensomver" virusa koji se koriste za napade u kojima se od korisnika traži otkup radi pristupa fajlovima. "Petja" je drugačija u tom smislu što umjesto da šifruje, tj. zaključava fajlove jedan po jedan, koristi niže strukture hard diska da zaključa kompletan sistem.

"Petja" je veoma opasan virus ukoliko se "razvije" na računaru. Veoma lako se čisti sa sistema ukoliko se detektuje u ranoj fazi infekcije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније