Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

07. 07. 2017. 08:10   >>  07:45 1

I ZVANIČNO

Propali pregovori o ujedinjenju Kipra

Pregovori na visokom niovu o ponovnom ujedinjenju Kipra nijesu uspjeli, rekao je jutros generalni sekretar UN Antonio Guteres i još jednom ugasio nade da će biti riješena 43-godišnja podjela ostrva.

Guteres je ovo izjavio poslije zaključenja najnovije runde maratonskih pregovora o ponovnom ujedinjenju ostrva koji su se vodili pod pokroviteljstvom UN u švajcarskom odmaralištu Kran-Montana i završili bez uspjeha rano jutros.

"Nažalost, nije bilo moguće postići dogovor i konferencija je zatvorena bez mogućnosti donošenja rješenja za ovaj dramatično dugoročan problem", rekao je Guteres novinarima i dodao da želi da izrazi zahvalnost vođama dvije kiparske zajednice i da poželi sve najbolje svim Kipranima sa sjevera i sa juga.

On, ipak, nije potpuno zatvorio vrata mogućnosti za novi pokušaj da se uz pomoć UN dovedu predsjednik kiparskih Grka Nikos Anastasijades i vođa otcijepljenih kiparskih Turaka Mustafu Akindži nazad za pregovarački sto.

"Konferencija je zatvorena. To ne znači da druge inicijative ne mogu da budu pokrenute za rješavanje kiparskog problema", rekao je generalni sekretar UN, koji se u dva navrata pridružio ovoj rundi pregovora u nastojanju da približi stavove dvije strane.

Portparol kiparske vlade Nikos Hristodulides se složio s tim stavom i rekao da propali pregovori ne znače "kraj mirovnih napora".

"Postojeća, neprihvatljiva situacija ne može biti kiparska budućnosti i predsjednik će udvostručiti svoje napore", rekao je Hristodulos.

Uz posredovanje UN od 28. juna u alpskom odmaralištu Kran-Montana pregovarali su predsjednik Kipra Nikos Anastasijadis i lideri kiparskih Turaka Mustafa Akindži, predstavnici Evropske unije i država-garanta nezavisnosti Kipra: Grčke, Turske i Velike Britanije, čiji je Kipar bio kolonija do proglašenja nezavisnosti 1960.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da su pregovori neuspjeli zbog insistiranja kiparskih Grka da Ankara povuče svoje trupe sa ostrva i da se ukinu prava vojne intervencije data državama-garantorima.

Hristsodulos je za neuspjeh okrivio tursku "opsesiju" da ima svoje trupe na Kipru i pravo da vojno interveniše. On je rekao da turski stavovi o ključnim pitanjima odstupaju od UN okvira i takvi su da ne mogu biti prihvaćeni ni pod kakvim uslovima.

Kipar je zbog međunacionalnih sukoba podijeljen "Zelenom linijom" razdvajanja koju su uz vojne mjere UN postavile 1964, a teritoriju ostrva sjeverno od te linije je 1974. okupirala turska vojska koja tu od tada drži 35.000 vojnika s porodicama i mnogobrojne turske koloniste. Prisustvo turskih trupa je glavni problem u pregovorima.

Posljednji pokušaj ujedinjenja Kipra, takođe uz političku intervenciju UN na najvišem nivou, propao je 2004. godine jer su kiparski Grci na referendumu odbacili dogovoreno rješenje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније