Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

25. 06. 2013. 16:37 >> 16:37

EKSPERTSKA VLADA

Rusnok postavljen za češkog premijera

Češki predsjednik Miloš Zeman postavio je svog ekonomskog savjetnika Jiržija Rusnoka za novog premijera, koji treba da formira vladu eksperata nakon ostavke Petra Nečasa.

 

 

Jirži Rusnok bio je ministar finansija u socijaldemokratskoj vladi  predvođenoj Zemanom 2001. i 2002. godine, a zatim je u narednoj vladi  postavljen za ministra trgovine i industrije. On je trenutno na čelu odbora za penzioni fond.

Odlazeća koalicija protivila se postavljenju Rusnoka i podržala predsjednika parlamenta Miroslavu Nemcovu na toj dužnosti.

Rusnokova vlada moraće da prođe parlamentarno glasanje o povjerenju  kako bi ostala na vlasti do izbora u maju 2014.

Kao šef države, Zeman, ljevičar, jedini ima pravo da postavi novog premijera. Međutim, ministar finansija u odlazećoj vladi Miroslav Kalousek smatra da Rusnokov kabinet nema šansi da dobije povjerenje parlamenta.

Češki premijer Petr Nečas podnio je 17. juna ostavku zbog korupcijskog skandala i zloupotrebe položaja, zbog čega je uhapšena i optužena šefica njegovog kabineta Jana Nađova.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније