Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

25. 06. 2013. 17:16 >> 17:16
1

HALAL HRANA

Mekdonalds odustao od „islamskog“ menija

Američki list “USA Today” piše da će Mekdonalds ukloniti sa svojih menija sendvič sa piletinom i komadiće pilećeg filea, koji su u njihovim restoranima nuđeni kao hrana pripremljena u skladu sa islamskim pravilima.

 

 

 

 

Prema američkim medijima, Mekdonalds je takvu odluku donio kako bi se više promovisao osnovni nacionalni meni.

Podsjećamo, čuveni lanac brze hrane je u aprilu ove godine isplatio 700.000 dolara članovima muslimanske zajednice u Detroitu, koji su optužili kompaniju da prodaje običnu hranu kao “halal”.

Prema pisanju "USA Today", jedan od korisnika Mekdonaldsovih proizvoda je istakao da je od izvora iz tog lanca brze hrane saznao da njihovo osoblje koristi uobičajene sastojke i kada pravi “halal hranu”.

Halal hrana u Mekdonal'su je prodavana u njihova dva objekta u gradu Dirborn u federalnoj državi Mičigen gdje živi veliki broj muslimana.

Prema islamskom pravu, odnosno šerijatu, halal hrana mora da ispunjava zahtjeve o porijeklu i načinu pripreme. Naprimjer, meso mora da bude očišćeno od krvi, a životinje moraju biti zaklane na poseban način koji je durgačiji od onog koji koriste u većini zapadnih zemalja.

Ovim je označen kraj prodaje halal proizvoda u Mekdonaldsovim restoranima u SAD-u koji su time bili vrlo cijenjeni među američkim muslimanima.

Iako je Mekdonalds prestao da prodaje svoje halal proizvode u SAD-u, lanac brze hrane i dalje prodaje halal jela u zemljama gdje su muslimani većina kao što je Saudijska Arabija.

(AA)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније