Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

26. 06. 2013. 10:56 >> 10:56

KALIFORNIJA

Transrodno dijete ostvarilo prava u školi

Šestogodišnja Koj Matis iz Kolorada koja je rođena kao dječak, ali se od svoje četvrte godine deklariše kao djevojčica, ostvarila je pravo da koristi ženski toalet u svojoj osnovnoj školi u Koloradu. Djevojčica, koja je imala nastavu kod kuće dok je čekala odluku, ponovo će krenuti u osnovnu školu „Iglsajd” u Fauntinu.

Odjeljenje za građanska prava u Koloradu zaključilo je da je školski okrug Fauntin-Fort Karson nepotrebno doveo djevojčicu u tešku situaciju, zabranivši joj da koristi ženski toalet.

Direktor odjeljenja za građanska prava Stiven Čavez ocijenio je da zabrana „stvara pogodnu atmosferu za širenje vršnjačkog nasilja“.

Borci za prava transrodnih osoba, tj. osoba kod kojih se samoidentifikacija kao muškarca, žene, ni jednog ili oboje ne poklapa sa njihovim prirodnim polom, pozdravili su odluku kao značajan napredak u borbi za ravnopravnost.

Djevojčicini roditelji Ketrin i Džeremi Matis u februaru su se žalili posredstvom Fonda za zakonsku zaštitu i obrazovanje transrodnih osoba. Prije podnošenja žalbe, dijete, koje se oblači kao djevojčica i kome u pasošu i ličnoj karti piše da je ženskog pola, nije imalo problema prilikom korišćenja ženskog toaleta.

Svi joj se obraćaju kao djevojčici iako ima muške polne organe.

„Išla je u ženski toalet, svi su joj se obraćali kao djevojčici, uvijek je bila u zboru sa djevojčicama“, izjavila je njena majka u emisiji posvećenoj ovom problemu.

Ali, godinu nakon što je upisana u školu, uprava školskog okruga obavijestila je njene roditelje da poslije raspusta više neće smjeti da koristi ženski toalet i da oni treba da joj kažu da će od sada ići u muški WC, toalet za nastavno osoblje ili toalet za bolesnu djecu.

Advokat školskog okruga Fauntin-Fort Karson izjavio je za CNN da je škola prilikom donošenja odluke imala u vidu do kakvih bi posledica u budućnosti moglo da dođe ako dijete sa muškim polnim organima koristi ženski WC.

Ketrin Matis kaže da je njihovo dijete imalo samo 18 meseci kada je počelo da ga privlači sve što privlači djevojčice. Najradije je nosio cvjetnu suknju sa podsuknjom.

„Pitao je kada ćemo ga odvesti kod ljekara da bi dobio ženske organe kako bi mu i tijelo bilo žensko“, kaže ona.

Psiholog je potvrdio da je Koj transrodna osoba, a kada je imala četiri godine roditelji su joj „dozvolili da bude ono što jeste".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније