Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R.

19. 07. 2017. 19:55 >> 19:27
1

SAD TVRDE

"Iran vodeći sponzor terorizma"

Iran je i dalje vodeći sponzor terorizma među državama, saopštila je administracija predsjednika SAD Donalda Trampa u izvještaju za 2016, u kojem se navodi i da je broj terorističkih napada u svijetu smanjen u odnosu na 2015.

U danas objavljenom godišnjem izvještaju američkog Stejt departmenta o terorizmu, navodi se da je Iran u 2016. snažno podržavao antiizraelske grupe, da nije smanjio podršku libanskom Hezbolahu i da je nastavio da iz Avganistana i Pakistana regrutuje pripadnike šiitskih formacija za rat u Siriji i Iraku.

"Iran je ostao najistaknutiji državni sponzor terorizma u 2016, a grupe koje Iran podržava očuvale su sposobnost da prijete američkim interesima i saveznicima", navodi se u izvještaju, prvom u vreme Trampove administracije.

Izvještaj je objavljen samo dan pošto su SAD uvele nove sankcije pojedincima i kompanijama u Iranu, povezanim s iranskom elitnom jedinicom Čuvari islamske revolucije, za koju u izveštaju stoji da nastavlja sa "destabilizujućom ulogom u konfliktima u Iraku, Siriji i Jemenu".

U izvještaju se navodi da je Iran koristio jednu jedinicu Čuvara islamske revolucije "za sprovođenje ciljeva spoljne politike i stvaranje nestabilnosti na Bliskom Istoku", kao i da je Hezbolah blisko sarađivao s Iranom na pružanju podrške vladi sirijskog predsjednika Bašara Al Asada.

Iran se u izvještaju optužuje i za snabdijevanje oružjem i novcem ekstremističkih šiitskih grupa u Bahreinu.

Stejt department označava Iran kao državu koja sponzoriše terorizam od 1984, zbog čega su SAD toj zemlji uvodile brojne sankcije. Kao i ranijih godina, kao "države sponzori terorizma" u ovogodišnjem izvještaju označeni su i Sudan i Sirija.

Kada je riječ o nedržavnim akterima, ekstremistička organizacija Islamska država odgovorna je za više napada i ubistava u 2016.  nego bilo koja druga grupa. Njeni pripadnici izveli su napade u više od 20 zemalja, navodi se u izvještaju.

Uprkos aktivnostima Irana, zatim Islamske države u Iraku, Siriji, Avganistanu i Pakistanu, ekstremista Boko harama i Al Šababa u Africi, ukupan broj terorističkih napada u svijetu u 2016. smanjen je za devet odsto, na 11.072 napada, sa 11.774 napada terorista u 2015. godini.

Broj smrtnih slučajeva u terorističkim napadima smanjen je prošle godine za 13 odsto, sa 28.328 na 25.621, navodi se u izvještaju Stejt departmenta.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније