Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

20. 07. 2017. 08:17 >> 07:49
2

NEMA KONSENZUS

Kačinjski: EU nam ne može ništa

Lider poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski rekao je da Evropska Unija ne može da kazni Poljsku i oduzme joj pravo glasa zbog reforme koja udara na nezavisnost sudova, zato što bi za to morala da nađe konsenzus svih članica koji nema.

  

 

 

"Molim da imate na umu da je za to da se primijene sankcije neophodno da se nađe u drugoj etapi stoprocentna većina izuzimajući zemlju na koju se kazna odnosi. Uvjeren sam da to neće uspjeti. Inostranstvo je zainteresovano da i dalje može da eksploatiše Poljsku a pošteni sudovi bi tu bili velika prepreka", kazao je sinoć Kačinjski poljskoj državnoj televiziji TVP.

Poljski konzervativci su zahvaljujući komotnoj većini u oba doma po hitnom postupku, bez javne rasprave usvojili prošle sedmice dva zakona kojima se reformiše rad opštih sudova i izbor glavnog, do sada nezavisnog organa sudijske samouprave a od utorka u burnoj atmosferi punoj graje, vrijeđanja, čak i prostačkog, otimanja mobilnih telefona i gurkanja, pokušavaju da proguraju u Sejmu reformu Vrhovnog

suda.O reformi sudova u Poljskoj koju je označila kao gušenje nezavisnosti pravosuđa raspravljala je juče i Evropska komisija a njen potpredsjednik Frans Timermans zaprijetio je da je EK blizu da pokrene zloglasni član 7 evropskog ugovora EU po kome članica koja sistematski ugrožava pravnu državu i osnovne demokratske vrijednosti može da bude kažnjena, čak oduzimanjem prava glasa u Uniji.

Evropska komesarka pravde, Čehinja Vjera Jourova otišla je dalje i njemačkim medijima kazala da ne može da zamisli da bi evropski poreski obveznici mogli da sufinansiraju da se u neku članicu Unije uvodi diktatura, te da Poljska ako zaista sprovede kontroverznu reformu sudova može da ostane od 2021. godine bez desetina milijardi eura iz evropskih fondova čiji je inače najveći korisnik.

Timermans je danas rekao da će naredne sedmice zbog zakona o sudovima koje je kritikovao i Evropski parlament i Savjet Evrope EK pokrenuti uobičajenu proceduru protiv članica koje krše legislativu EU pred Sudom EU u Luksemburgu.

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski odbio je bilo kakav dijalog sa EK i kazao da sve dok zakoni nijesu usvojeni i dok ih ne potpiše predsjednik Andžej Duda nema šta kome da se pravda i tumači.

Njegov zamjenik zadužen za evropske poslove Konrad Šimanjski izjavio je da je Poljska spremna da se oko svoje reforme sudova sudi sa Briselom pred sudom u Luksemburgu.Jaroslav Kačinjski objasnio je poljskoj

televiziji da ti zakoni moraju da se usvoje bez obzira što protiv njih hiljade Poljaka izlaze već dva dana na ulice u Varšavi i još 30 gradova Poljske i bez obzira na proteste opozicije, jer kako je kazao, poljski sudovi su jaki prema slabima a slabi prema mafijama i privilegovanim dosadašnjim postkomunističkim elitama.

"Gospođa koja boluje od šećerne bolesti pojela je u radnji keksić a nije imala da plati i Vrhovni sud nije htio da ukine kaznu. Istovremeno oslobađa mafiju.

To je neprestana abolicija privilegovanih. Ima sudija koji vrijeđaju obične ljude a zločincima se klanjaju", kazao je Kačinjski.Lider Prava i Pravde, formalno samo obični poslanik a relano svojvrsni natpredsjednik i natpremijer kazao je takođe da njegova stranka treba da ostane na vlasti u Poljskoj bar osam godina i više jer jednostavno nema nijedne druge tako dobre stranke.

Analitičari i pravnici upozorili su da raspuštanje Vrhovnog suda i to što bi nove sudije imenovao ministar pravde otvara vrata da Pravo i Pravda dobije poslušni Vrhovni sud koji bi svake izbore u Poljskoj na kojima ne bi pobijedili konzervativci Kačinjskog mogao da proglasi za nelegalne i pokradene.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније