Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

23. 07. 2017. 23:20 >> 22:46
3

ŽENE BBC-A

"Smanjite odmah razlike u platama"

Poznate radnice britanskog javnog medijskog servisa, BBC, zatražile su od rukovodstva te kompanije da razlike u platama između muškaraca i žena budu smanjene odmah, a ne do 2020. godine, kako je najavljeno.

Više od 40 žena, među kojima su poznate voditeljke Kler Bolding, Viktorija Darbišajer, Emili Mejtlis i Endžela Ripon, potpisalo je otvoreno pismo direktoru BBC Toniju Holu, u kojem su ga pozvale "da ispravi" nejednakost u platama između polova, za koju se, kako su navele, zna godinama, javio je BBC.

Britanska televizija objavila je u srijedu izvještaj o zaradama svojih zvijezda na televiziji i radiju, koji je pokazao da muškarci zarađuju neuporedivo više od žena.

U tom izvještaju objavljene su plate zaposlenih koji godišnje zarađuju više od 150.000 funti, a na listi najbolje plaćenih voditelja dvije trećine su muškarci. Na vrhu liste je voditelj Kris Evans, s godišnjom platom većom između 2,2 i 2,25 miliona funti, dok najbolje plaćena žena Klaudija Vinklman godišnje dobija između 450.000 i 500.000 funti.

Žene su u pismu navele da je izvještaj pokazao "ono što su mnogi pretpostavljali godinama, da su žene na BBC manje plaćene od muškaraca za isti posao", prenosi BBC.

"Rekli ste da ćete 'uskladiti' razlike u platama među polovima do 2020. godine, ali ta nejednakost postoji u BBC godinama. Mi želimo da ostane zapisano da vas pozivamo da djelujete odmah", navodi se u pismu.

Žene su navele da su "spremne da se sastanu" s direktorom BBC lordom Holom kako bi osigurale da "buduće generacije žena ne budu suočene s ovim vidom diskriminacije".

Lider britanskih laburista Džeremi Korbin rekao je za BBC da će rado potpisati to pismo i da ta kompanija "mora da se zagleda" pošto su razlike u platama između polova "astronomske".

Portparol BBC rekao je da su u prethodne tri godine učinjene "značajne promjene", ali da kompanija mora "da učini više", kao i će se lord Hol sastati sa zaposlenima da čuje njihovo mišljenje.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније