Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

24. 07. 2017. 08:35   >>  18:01

RAZGOVARALI TELEFONOM

Putin, Porošenko, Makron i Merkel o Ukrajini

Vođe Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke razgovarali su danas telefonom o rješenju sukoba na istoku Ukrajine, dan poslije optužbi koje je Moskvi uputio novi specijalni predstavnik SAD.

Vladimir Putin, Petro Porošenko, Emanuel Makron i njemačka kancelarka Angela Merkel prvo su salušali izvještaj predstavnika posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Ukrajini, o poštovanju režima prekida vatre, navodi se u saopštenju Kremlja.

"Vođe su zatim razmijenile ideje oko situacije na jugoistoku Ukrajine uzimajući u obzir ozbiljne prepreke u primjeni mirovnih sporazuma iz Minska od februara 2015", navodi se u saopštenju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin detaljno je objasnio ruski pristup o glavnim odredbama sporazuma, dodaje se u saopštenju.

Ovo je prvi telefonski razgovor u takozvanom Normandijskom formatu od početka mandata francuskog predsjednika Emanuela Makrona koji je krajem maja tražio da se taj sastanak održi što prije.

"Normandijski format" uspostavljen je u junu 2014. kada su, na marginama obilježavanja godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji u Drugom svjetskom ratu, o ukrajinskom pitanju razgovarali njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednici Rusije, Francuske i Ukrajine.

Današnji razgovor normandijske četvorke održan je dan poslije izjave novog specijalnog izaslanika Vašingtona za pregovore o Ukrajini Kurta Volkera koji je optužio Moskvu da je odgovorna za "vruć rat" u toj zemlji.

Vođe su se dogovorile da nastave kontakte uključujući i na najvišem nivou, dodao je Kremlj.

Sporazumi iz Minska, potpisani u februaru 2015, predviđaju uvodjenje primirja u borbama i početak političkog dijaloga proruskih separatista i vlade u Kijevu, ali se i dalje tapka u mjestu sa njihovom primenom.

Tako je u novom izbijanju nasilja od srijede poginulo 11 ukrajinskih vojnika na istoku zemlje.

U trogodišnjem sukobu koji je podijelio Ukrajinu, do sada je poginulo više od 10.000 ljudi. Kijev i Zapad optužuju Rusiju da finansijski i vojno podržava pobunjenike, što Moskva demantuje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније