Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

24. 07. 2017. 19:09   >>  18:49

O DALJIM SANKCIJAMA

Kremlj čeka od Vašingtona jasan stav

Kremlj čeka od administracije američkog predsjednika Donalda Trampa da konačno jasno formuliše stav o daljim sankcijama protiv Rusije, rekao je danas predstavnik za štampu ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

"Mi smo već rekli da smo vrlo negativni prema temi sankcija, posebno prema novim inicijativama koje američki Kongres nastavlja da nameće. Imamo negativan stav o njima takođe. Što se tiče stava američke administracije o sankcijama čuli smo određena prilagođavanja i čekaćemo da taj stav bude jasno formulisan", rekao je Peskov, prenosi ruska agencija TASS.

Peskov je rekao da nastavak retorike o sankcijama u Vašingtonu ne samo da škodi interesima SAD i Rusije već takođe utiče i na treće zemlje sa kojima Rusija nastavlja i razvija trgovinske i ekonomske odnose uprkos svim negativnim tendencijama.

Portparolka Bijele kuće Sara Senders rekla je juče za Ej-Bi-Si Njus (ABC News) da predsjednik Donald Tramp podržava predlog zakona američkog Kongresa kojim se uvode nove sankcije Rusiji, Iranu i Sjevernoj Koreji. O tom predlogu treba da se glasa sjutra u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

EU zabrinuta zbog uticaja američkih sankcija protiv Rusije

Evropska unija će "aktivirati sve diplomatske kanale" kako bi istakla svoju zabrinutost da bi najavljene energetske sankcije SAD-a protiv Rusije mogle negativno da utiču na evropske energetske zalihe.

Kongres SAD razmatraće sjutra paket sankcija protiv Rusije, a zakon bi mogao da bude poslat američkom predsjedniku Donaldu Trampu na potpisivanje do kraja nedjelje kada počinje ljetnja pauza u radu Kongresa.

Nove sankcije imaju za cilj kažnjavanje Moskve zbog njene navodne umiješanosti u američke predsjedničke izbore 2016. godine i zbog njenog djelovanja u Ukrajini i Siriji.

Njemačka i Austrija su kritikovale te mjere, navodeći da bi mogle da utiču na evropske kompanije koje se bave snabdijevanjem ruskim prirodnim gasom.

Portparol Evropske komisije Margaritis Shinas rekao je danas da taj izvršni organ EU "prati taj proces s izvesnom zabrinutošću koja se tiče energetske nezavisnosti Evropske unije i njenih interesa energetske bezbjednosti".

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker danas je zatražio da se hitno razmotre moguće uzvratne mjere u slučaju da evropske kompanije budu pogođene američkim antiruskim sankcijama. On je rekao da Brisel mora da bude spreman da djeluje brzo u slučaju da SAD preduzme te mjere i ignoriše zabrinutost koju je izrazila Evropska Unija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније