Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta; Objavio: I. P. ]

25. 07. 2017. 10:03 >> 09:34

UNAPREĐENJE ODNOSA

EU otvara kancelariju u Mongoliji

Evropska unija (EU) će ove godine otvoriti kancelariju u Mongoliji, kako bi unaprijedila veze sa tom azijskom zemljom koja se nalazi između Kine i Rusije, saopšteno je danas iz Brisela.


Otvaranje kancelarije EU u glavnom gradu Ulan Batoru doprinijeće unapređenju političkog dijaloga i saradnje Mongolije i Evrope, navodi se u saopštenju. 

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini ocijenila je da Mongolija ima "važnu ulogu u kompleksnom regionu, sa jedinstvenim geostrateškim položajem".

Mongolija je poslije mirne demokratske revolucije 1990. izašla iz sovjetske orbite, a potom je provela decenije boreći se da unaprijedi trgovinske i diplomatske veze sa "trećim susjedima", osim Rusije i Kine, dvije sile koje su u prošlosti imale veliki politički i ekonomski uticaj na tu zemlju.

Zemlja koja ne izlazi na more i broji oko tri miliona stanovnika, bogata mineralima i drugim prirodnim resursima, posljednjih godina se bori da privuče strane investicije, posebno zbog pada cijene robe i spornih pitanja između vlade i velikih investitora, kao što je rudarski gigant Rio Tingo.

Populistički biznismen i bivši džudo šampion Haltma Batulga izabran je početkom mjeseca za novog predsjednika Mongolije, a jedno od njegovih glavnih obećanja bilo je da će poboljšati životni standard.

Batulga iz Demokratske partije pobijedio je u drugom krugu izbora kandidata vladajuće Mongolske narodne partije Mijegomba Ehbolda.

On je obećao da će jačati veze sa Rusijom i Kinom, ali i da će težiti unapređenju odnosa sa "trećim susjedima".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније