Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

26. 07. 2017. 09:31   >>  09:02

IZ VAŠINGTONA

MMF bi mogao da se preseli u Peking

Međunarodni monetarni fond (MMF) mogao bi da preseli sjedište iz Vašingtona u Peking, saopštila je generalna direktorica te organizacije, Kristin Lagard (Christine Lagarde).

To bi, kako je ocijenila, moglo da se desi, ako se nastavi sadašnji trend rasta u Kini i drugim velikim tržištima u razvoju.

"Promjene na velikim tržištima u nastajanju će se odraziti na strukturu MMF-a i na način glasanja, a Fond će morati da poveća svoju zastupljenost u regionu. To bi moglo da znači da bismo za deset godina ovaj razgovor vodili u kancelariji u Pekingu, a ne da sjedimo Vašingtonu", rekla je Lagarde.

Ona je dodala da neki akti MMF upućuju na to da se sjedište te institucije nalazi u najvećoj ekonomiji članica.

Od svog osnivanja, prije 70 godina, MMF je uvijek bio lociran u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Vlada SAD-a ima efektivan veto na odluke MMF-a sa 16,5 odsto glasova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније