Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

26. 07. 2017. 20:37 >> 20:10
4

BILI NA PROTESTU

S.Arabija: Smrtna kazna za 14 lica

Vrhovni sud Saudijske Arabije osudio je na smrt odsijecanjem glave 14 osoba, među kojima je i student koji je trebalo da studira u SAD.

Oni su osuđeni na smrt zbog učešća u protestu protiv vlade u toj zemlji.

Student Mujtaba al-Suvejket i još 13 muškaraca pridružili su se protestima koji su postali poznati kao "arapsko proljeće" 2011. i 2012. godine.

Oni će biti pogubljeni ukoliko presudu odobri država, prenosi Malezija didžist.

Prema navodima organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnal, oni su proglašeni krivim za "oružanu pobunu protiv vladara", "izazivanje haosa", "upotrebu molotovljevih koktela" i "pucanje na bezbjednosno osoblje".

"Potvrđujući ove kazne, vlasti Saudijske Arabije pokazale su svoju nemilosrdnu posvećenost upotrebi smrtne kazne kao oružja za suzbijanje neslaganja i neutralizaciju političkih protivnika", naveo je u saopštenju direktor kampanja za Bliski istok, u Amnesti internešnalu, Samah Hadid.

On je naveo da je potpis kralja Salamana sada sve što stoji između osuđenih i pogubljenja.

Al-Suvejket je uhapšen na aerodromu kada je pošao na studije na Univerzitet u Mičigenu 2012. godine.

Američka federacija nastavnika pozvala je 15. jula predsjednika SAD Donalda Trampa da pomogne da se obezbjedi odustajanje od kazne za studenta.

"Prijetnja Saudijske Arabije da obezglavi svoje građane zbog prisustvovanja antivladinim protestima je nezamislivo i odvratno kršenje međunarodnog prava i osnova čovječanstva. Molimo predsjednika Trampa, kao nosioca standarda za našu veliku naciju, da uradi sve što je u njegovoj moći da zaustavi zločine koji bi inače mogli da se dogode u Saudijskoj Arabiji", apelovao je predsjednik Američke federacije nastavnika Randi Vejngarten.

(B92)

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније