Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

27. 06. 2013. 10:05 >> 10:05

SUD POTVRDIO KAZNU

Francuska: Doživotna za bombaša Šakala

Sud u Francuskoj potvrdio je doživotnu kaznu zatvora Karlosu Šakalu, nekada jednom od najtraženijih militanata i plaćenika na svijetu. Šakal je bio podnio žalbu na tu presudu, dodijeljenu zbog niza smrtonosnih bombaških napada u Francuskoj prije 30 godina.

Taj ekscentrični Venecuelanac, čije je pravo ime Ilič Ramirez Sančez, govorio je juče četiri sata na kraju šestonedjeljnog sudjenja, prije nego što se sudsko vijeće povuklo radi donošenja presude.

Karlos, koji je u zatvoru u Francuskoj još od 1994, proglašen je krivim 2011. zbog predvođenja napada 1982. i 1983. na dva putnička voza u Francuskoj, na jednu željezničku stanicu u Marselju i jednu libijsku prodavnicu u Parizu.

Mada je u to vrijeme već bio osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva, Karlos je dobio još jednu kaznu doživotnog zatvora zbog svoje uloge u tim terorističkim napadima, u kojima je život izgubilo 11 ljudi, a blizu 150 povređeno, što mu je donijelo zvanje najtraženijeg svjetskog bjegunca.

Karlosov advokat Izabela Kutan-Pjer je izjavila da će se njen klijent ponovo žaliti i, kritikujući presudu, rekla da je nju donio „diskreditovani pravosudni sistem bez trunke dokaza".

Karlos je negirao bilo kakvo učešće u tim napadima i rekao da su dokazi protiv njega, dobijeni od istražnih službi, nepouzdani.

On je u obraćanju sudu istakao da su te dokaze falsifikovali „manipulatori u službi stranih sila" i optužio francuske istražitelje da su „agenti američke ambasade".

„Mi nismo teroristi, mi smo vojnici“, rekao je na sudu Karlos, obučen u džins i kožnu jaknu. Tužioci su tražili potvrdu doživotne kazne zatvora, istakavši da je Karlos i dalje „izuzetno opasan“.

Njegov brat Vladimir Ramirez, koji živi u Venecueli, rekao je da nije „nimalo iznenađen" što je kazna doživotnog zatvora potvrđena. Smatra se da su bombaški napadi 1982. i 1983. izvedeni u znak odmazde zbog hapšenja dva pripadnika Karlosove grupe u Parizu, uz podršku istočnonemačke tajne policije Štazi.

Sudsko vijeće je takođe potvrdilo oslobađajuću presudu Kristi Frohlih, 70-ogodišnjoj Nemici, kojoj je suđeno 2011. u odsustvu zbog učešća u jednom od napada Karlosove terorističke grupe.

Karlos je proteklih godina u brojnim intervjuima sebe nazivao „profesionalnim revolucionarom" i preuzimao odgovornost za učešće u desetinama napada, u kojima je više stotina ljudi ubijeno.

Poslije višegodišnjeg bekstva od zapadnih tajnih službi, Karlos je konačno uhapšen 1994. u Sudanu i prebačen u Francusku gdje je tri godine kasnije osuđen za ubistvo dva člana francuske bezbjednosne službe u Parizu 1975.

U Francuskoj bi protiv njega mogao da bude pokrenut i treći sudski postupak jer se još uvek istražuje jedan bombaški napad iz 1974. u centru Pariza, kada su poginule dvije osobe, a 34 povrijeđeno.

Pokojni venecuelaski lider Ugo Čavez bio je veliki poklonik Karlosa, opisujući ga kao revolucionara koji je nepravedno osuđen.

 

(B92)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније