Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

27. 06. 2013. 10:30 >> 10:32

TOKOM UTAKMICE

Brazil: Suzavcem na demonstrante

Brazilska policija bacila je suzavac u srijedu kako bi rastjerala demonstrante u blizini stadiona na kojem se igrala utakmica polufinala Konfederacijskog kupa, a desetine hiljada demonstranata je iskazalo svoje nezadovoljstvo.

Nemiri u blizini stadiona u gradu Belo Horizonte, gdje je Brazil porazio Urugvaj s 2:1, bili su posljednji u nizu antivladinih protesta koji su djelimično organizovani zbog nezadovoljstva visokim cijenama organizacije predstojećeg Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Gotovo 40.000 demonstranata blokiralo je ulice i zapalilo autobus u brazilskom trećem najvećem gradu Belo Horizonte, prijestonici države Minas Gerais, uoči utakmica.

Policija je bacila suzavac kako bi rastjerala grupu demonstranata koja je pokušavala da ukloni metalne barijere ispred jednog od ulaza u stadion.

Policija je saopštila da je 14 osoba privedeno jer su nosili gas maske, kamenje i noževe.

Protesti su takođe planirani u desetinama ostalih gradova, uključujući Braziliju, gdje se gotovo 2.000 osoba okupilo ispred zgrade Nacionalnog kongresa. Očekuje se da će na ulice izaći 40.000 demonstranata.

„Vršimo pritisak na vladu i političare i uspijeva nam“, rekla je 17-godišnja studentkinja Karolina de Mores.

Protesti širom zemlje prvobitno su bili fokusirani na povećanje cijena karata za gradski prevoz, ali su kasnije prerasli u iskazivanje nezadovoljstva zbog korupcije i nedostatka ulaganja u zdravstvo i obrazovanje.

Brazil je potrošio 15 milijardi dolara na organizaciju Konfederacijskog kupa i Svjetskog prvenstva - suma za koju demonstranti kažu da je mogla biti potrošena na javne usluge u sedmoj najvećoj ekonomskoj sili na svijetu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније