Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

27. 06. 2013. 12:09 >> 12:09
2

EMOTIVNA PATNJA

Japanac tužio zbog amerikanizacije jezika

Jedan penzioner tužio je japansku državnu televiziju zbog emotivne patnje koju mu nanosi pretjerana upotreba stranih riječi koje programe na TV-u čini neinteligentnim, rekao je danas njegov advokat.

 

Hodži Takahaši, 71, traži 1,41 milion jena (14.000 dolara) nadoknade zbog pretjeranog korišćenja engleskih riječi u programima japanske televizije.

„On smatra da je Japan postao previše amerikanizovan. U zemlji preovladava osjećaj da postajemo američka provincija“ - rekao je AFP-u advokat Mutsuo Mijata.

Japanski jezik veoma je bogat, ali često pozajmljuje riječi iz drugih jezika i u tom procesu mijenja njihovo značenje.

I dok je pozajmljivanje iz engleskog „nasljeđe” poslijeratne američke okupacije Japana, japanski jezik riječi uzima i iz drugih jezika - njemačkog, francuskog i španskog.

Zbog fonetske strukture japanskog, gdje se riječi sastoje od suglasnika i vokala, mnoge pozajmljene riječi zvuče čudno i pogrešno.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније