Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

03. 08. 2017. 10:59 >> 10:31

NAKON LANSIRANJA

SAD pritiskaju Kinu oko sankcija Sjevernoj Koreji

SAD vrše pritisak na Kinu da bi se ubrzalo usvajanje novih sankcija UN prema Sjevernoj Koreji nakon što je ta zemlja izvela nova lansiranja balističkih raketa, rekle su diplomate u sjedištu svjetske organizacije u Njujorku.

 

 

 

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli sa kineskim kolegom Liu Đejijem razgovara o rezoluciji o novim sankcijama od prvog sjevernokorejskog testiranja interkontinentalne rakete (ICBM) 4. jula.Kina, glavni saveznik Sjeverne Koreje, još nije pristala na nove kaznene mjere protiv Pjongjanga.

Novi raketni test, izveden u petak, prikazao je raketu koja je teoretski u stanju da pogodi Los Anđeles ili Čikago, i pokrenuo nova pitanja o odgovoru Savjeta bezbjednosti UN.

"U narednim danima ćemo znati imamo li rezoluciju", rekao je juče ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja. Rusija smatra da nove sankcije neće doprinijeti rješenju krize oko sjevernokorejskog raketnog i nuklearnog programa.

Moskva je podržala kineski poziv na direktne razgovore Vašingtona i Pjongjanga.Nebenzja je upitao da li je cilj novih sankcija da se "uguši stanovništvo Sjeverne Koreje ili da se pomogne eliminaciji nuklearnog programa te zemlje".

Japanski ambasador Koro Bešo je u utorak podržao nove sankcije i izrazio nadu da će one biti usvojene "ovih dana".Niki Hejli je u nedjelju izjavila da je "vrijeme za razgovore prošlo" i da "Kina mora da odluči" hoće li ili neće prihvatiti nove sankcije.

Ona je dodala da je slaba rezolucija "gora od nikakve" jer bi to poslalo poruku sjevernokorejskom lideru Kim Džong Unu da velike sile nisu sposobne da uzvrate.

Vašington smatra da Peking mora da preduzme mjere protiv Pjongjanga, a jedan američki zvaničnik je juče rekao da SAD žele "brze rezultate".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније