Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

03. 08. 2017. 14:00   >>  13:31

OSUDIO SANKCIJE

Hamnei obećao nastavak raketnog programa

Vrhovni iranski lider, ajatolah Ali Hamnei, osudio je danas sankcije koje su SAD uvele njegovoj zemlji i obećao da će Iran nastaviti razvoj raketnog programa bez obzira na spoljne pritiske.

 

 

Na ceremoniji inauguracije predsjednika Hasana Rohanija, Hamnei je rekao da će Vašington "iskoristiti svaki izgovor za svađu" sa Iranom.

"Lansirate raketu sa satelitom, oni se bune", rekao je Hamnei i iransko lansiranje rakete opisao kao "rutinski i neophodan naučni i tehnički posao".Prema njegovim riječima, "odgovor na neprijateljstvo će postati jači".

On je vladu SAD je nazvao "najvećim agresorom i najbesramnijim" neprijateljem Irana iako nije pomenuo predsjednika Donalda Trampa.

U pismu poslatom Savjetu bezbjednosti UN, SAD, Njemačka, Francuska i Britanija tvrde da je iransko lansiranje satelita "prijeteći i provokativan korak" koji je "nesaglasan" sa rezolucijom UN usvojenom poslije nuklearnog sporazuma velikih sila sa Iranom 2015.

Oni tvrde da bi ta raketa, ako bi se preradila u balistički projektil, imala domet i "kapa

citet da nosi nuklearnu bojevu glavu".Iran tvrdi da ga nuklearni sporazum ne ograničava u razvoju balističkih raketa, što je stav koji podržava Rusija.

Iran se u utorak formalno žalio Savjetu bezbjednosti zbog novih sankcija. Ranije danas, iranska državna televizija je prenijela izjavu zamjenika ministra spoljnih poslova i pregovarača u nuklearnim pregovorima Abasa Aragčija da će Iran smisliti "pametan" odgovor na sankcije, a da se "ne upetlja u američku politiku".

Američki Kongres je velikom većinom usvojio zakon kojim su uvedene nove sankcije Iranu, Rusiji i Sjevernoj Koreji, a Tramp je u srijedu potpisao taj zakon, navodeći da i dalje ima "ozbiljne nedostatke".

Iranu su sankcije uvedene zbog balističkog programa, ljudskih prava i podrške Teherana grupama poput libanskog Hezbolaha ili palestinskih grupa koje SAD smatraju terorističkim.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније