Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavila R.B. ]

03. 08. 2017. 23:56   >>  23:25

JUNKER PORUČIO

Srabilnost EU preduslov mirnog Balkana

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je za američki portal Politiko da nije za skori ulazak Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, ali da te zemlje moraju da imaju evropsku perspektivu radi stabilnosti regiona.

"Nijesam za skori ulazak Zapadnog Balkana u EU. Ali, ako oduzmete evropsku pespektivu, opet ćemo proći kroz ono što smo iskusili 1990-ih", rekao je Junker za Politiko.

Da se EU raspada, kako tvrdi predsjednik SAD Donald Trump, "Zapadni Balkan bi izgubio evropsku perspektivu", naveo je Junker.

"U tom smislu, stabilnost Evropske unije je preduslov da Balkan ne bude opet u ratu. Nadam se da to (Tramp) razumije", rekao je predsjednik Evropske komisije.

Junker je u intervjuu za Politiko rekao i da je EU, "uprkos izazovnoj godini", u stanju da se nosi sa svim problemima koji joj se nađu na putu, uključujući Bregzit i Donalda Trampa.

Kada je riječ o Bregzitu, Junker je rekao da će se on dogoditi i da je riječ o nepovratnom procesu.

"Bregzit će se na kraju dogoditi. Neću ići daleko kao premijer Malte (Džozef Muskat), koji je ostavio mogućnost da Bregzita ne bude. Moja radna hipoteza je da će biti Bregzita", naveo je Junker.

Junker je rekao da je već "objasnio" Trampu da "treba da prestane da priželjkuje da druge zemlje imitiraju Veliku Britaniju" izlaskom iz EU, ali i da je primijetio da Tramp u posljednje vrijeme nije ponavljao poziv članicama EU da napuste taj blok 28 zemalja.

Predsjednik izvšnog tijela EU kazao je i da se 2015. godine borio za stabilnost eurozone i Grčke, protivno željama njemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea, i da bi se, da to nije učinio, eurozona raspala.

"Da Evropska komisija nije obezbijedila da Grčka ne bude izbačena iz eurozone 2015. godine, rezultat bi bio lošiji. U to vrijeme snažno sam se borio za stabilnost Eurogrupe, naročito za Grčku. Da nijesam to uradio, eurozona bi se raspala", rekao je Junker.

Prvi čovjek EK priznao je da se Evropa suočava s problemima kao što su odnosi s Poljskom i Mađarskom, koje odbijaju da prihvate izbjeglice u skladu s pravilima EU za njihovo razmiještanje, i koje Brisel kritikuje zbog navodnog podrivanja vladavine prava.

Upitan o razlikama u odnosima s poljskim i mađarskim državnim vrhom, Junker je rekao da sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom ima "brižan odnos" i da se sa njim redovno sastaje i razgovara.

"Razgovaramo redovno, viđam ga redovno, i to ne uvijek javno, jer mislim da ne želim da izgubim Mađarsku", naveo je Junker.

On nije rekao ništa slično za Poljsku, niti ju je pomenuo, navodi Politiko.

Kada je riječ o pregovorima EU s Turksom, Junker je rekao da oni ne bi trebalo da budu prekinuti, bar ne na papiru, što je suprotno od pozicije Evropskog parlamenta i Vlade Austrije, koji su pozvali na prekid pregovora o pristupanju Turske Uniji zbog obračuna predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana s protivnicima.

"Turska je naš susjed, ne možemo tek tako da je pustimo da sklizne u zaborav. Nijesam pristalica okončanja pristupnih pregovora s Turskom, što je zahtjev Evropskog parlamenta. Ali činjenica je da se Turska gotovo svakog minuta udaljava od članstva u EU", rekao je prvi čovjek Evropske komisije.

Predsjednik Evropske komisije se osvrnuo i na Trampov način upravljanja Bijelom kućom i na nedavna dešavanja u Vašingtonu.

"To je nevjerovatno", rekao je Junker pošto je upitan za otkaz koji je direktor Bijele kuće za komunikacije Entoni Skaramuči dobio poslije samo 10 dana.

"Bolje smo organizovani od Trampove administracije. To je zato što ako postoje bilo kakve interni problemi, oni se rješavaju direktnim razgovorom, a ne otpuštanjem ljudi", naveo je Junker i dodao da on nije imao razloga da otpusti bilo koga.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније