Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

04. 08. 2017. 20:16   >>  19:47

NEUOBIČAJENA AKCIJA

Europol: Razglednice najtraženijim kriminalcima

Nastojeći da uđe u trag 21 najtraženijem kriminalcu, Evropska policijska agencija (Europol) poslala im je šaljive razglednice s natpisom "Volio bih da si ovdje".

Ljetnja kampanja s razglednicama Europola pokrenuta je danas u sklopu tekuće inicijative da se uhvate najtraženiji evropski kriminalci.

"Dragi Arture, belgijski pomfrit je najbolji i znamo da vam nedostaje. Vratite se i uživajte u njemu - imamo divno iznenađenje za vas", piše na razglednici belgijske policije.

Na toj razglednici su Maneken Pis (dječak koji piški), gomila pomfrita i čaša piva, a adresirana je na Artura Navrockog (Nawrocki), koji je u bjekstvu od kako ga je briselski sud osudio za trgovinu drogom 2014.

"Dragi Faruk, morate da znate da je život najbolji u slatkoj Francuskoj. Nadamo se da ćete se uskoro vratiti", piše na razglednici francuske policije i dodaje na francuskom "nedostajete nam".

Na toj razglednici adresiranoj na Faruka Hačija su Ajfelova kula, čovjek sa bagetom u ruci, kroasan i boca vina.

Hači je 2009. osuđen u odsustvu na 20 godina zbog nasilja i oružane pljačke i vjeruje se da živi u Francuskoj, Belgiji i Holandiji, piše briselski portal EurActiv.com.

Iza humorom obilježene Europolove kampanje je ozbiljan cilj da se ljudi navedu da odu na sajt Evropske policijske agencije i možda otkriju nekog kriminalca.

"Dok većina nas uživa na zasluženom odmoru... Dokazano je da su turističke destincije popularna mjesta za skrivanje kriminalaca u bjekstvu", naveo je Europol.

Od januara 2016, kada je objavljena lista najtraženijih, uhvaćeno je 36 kriminalaca, od kojih 11 zahvaljujući infromacijama dostavljenim Europolu.

Nakon kampanje slične ovoj sa adventskim kalendarom uhapšena su tri kriminalca - jedan je bio britanski državljanin koji je prepoznat dok je radio kao kelner u baru u Amsterdamu.

"Holanđani su vidjeli kalendar, otišli na sajt, pronašli bjegunca i prepoznali ga. Dva dana kasnije je uhapšen", rekla je službenica Europola Tine Holevot, prenio je AFP.

"Upravo to i želimo s kampanjom", istakla je ona i dodala da čak i kriminalci vole da odu na odmor.

Iako nema statističkih podataka koji bi to potvrdili, zemlje poput Španije, Turske i Italije pokazale su se kao dobra mjesta za skrivanje onih koji su u bjekstvu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније