Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavio: B.V. ]

06. 08. 2017. 08:58   >>  09:40 5

JAPANCI OBILJEŽAVAJU

Od napada na Hirošimu 72 godine

Japan danas obilježava 72. godišnjicu američkog nuklearnog napada na Hirošimu što je bio prvi takav napad u istoriji čovječanstva.

 

Od tog napada, nijedan američki predsjednik nije posetio Hirošimu do prošle godine, kada je tadašnji predsjednik SAD Barak Obama položio vijenac u memorijalnom parku u tom japanskom gradu.

Obama je tada odao poštu žrtvama i rukovao se s preživjelima napada, ali nije, kao i njegovi prethodnici, uputio izvinjenje, već je izrazio nadu da će užasi iz Hirošime dovesti do "moralnog buđenja".

Jedini prethodni američki predsjednik koji je razmišljao o odlasku u Hirošimu bio je Džimi Karter 1984. godine, kada već nije bio šef države. Medjutim, tada politička klima nije bila povoljna.

Od 6. avgusta 1945. godine, kada su SAD bacile atomsku bombu na japanski grad, čime su ubrzale okončanje Drugog svjetskog rata, do kraja te godine u eksploziji i od povreda i bolesti uzrokovanih radijacijom stradalo je oko 140.000 ljudi.

U narednim godinama, sve do danas, mnogi preživjeli su umirali od leukemije i drugih bolesti uzrokovnih radijacijom, ali niko sa sigurnošću ne može da kaže tačan broj žrtava bombardovanja.

Bombarder B-29 "Enola Gej" u 8.15 po lokalnom vremenu sa visine od 9.600 metara izbacio je bombu nazvanu "Mali dječak", koja je poslije 43 sekunde eksplodirala na 600 metara iznad zemlje. Procjenjuje se da je temperatura u središtu eksplozije dostigla 3.000 do 4.000 stepeni Celzijusa.

Bomba, teška oko četiri tone, ubila je sve koji su bili u krugu od 500 metara i uništila 90 odsto grada. Oko 45 minuta poslije eksplozije počela je da pada "crna kiša" radioaktivnih čestica.

Tri dana poslije bombardovanja Hirošime, SAD su bacile atomsku bombu "Debeli čovjek" na Nagasaki, gdje je stradalo oko 74.000 ljudi, poslie čega je Japan kapitulirao 15. avgusta.

Rat je zvanično završen dvije nedjelje kasnije, 2. septembra 1945. godine. U trenutku napada u Hirošimi je živjelo 350.000 ljudi, od čega 40.000 vojnog osoblja. Danas taj grad ima 1,2 miliona stanovnika.

Prema nekim procjenama, u napadima na Hirošimu i Nagasaki stradalo je više od 220.000 ljudi.

Svake godine u Hirošimu se uputi 10 miliona origamija ždralova, ptice koja u Japanu predstavlja simbol dugovječnosti i besmrtnosti.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније