Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

27. 06. 2013. 19:13   >>  19:13

NUKLEARNI PROGRAM

Nastaviće se pregovori sa Teheranom

Predsjednik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano izjavio je da će pregovori sa Iranom o nuklearnom programu biti nastavljeni, javlja agencija Anadolija.

Amano, koji učestvuje na "Konferenciji o nuklearnoj energiji u 21. vijeku", koja se održava u organizaciji IAEA i Rosatom u Sent Petersburgu u Rusiji, istakao je da će "pregovori sa Iranom biti nastavljeni", ali da oni neće trajati vječno.

"Naš cilj je da se uvjerimo da je iranski nuklearni program usmjeren u civilne svrhe", kazao je Amano.

Promjena predsjednika nakon izbora u Iranu neće uticati na pregovore, dodao je on, a pregovori biće nastavljeni u pravcu postizanja konkretnih rezultata. Amano je istakao da su države koje posjeduju nuklearno oružje sa IAEA potpisale sporazum da ga neće upotrebljavati.

"U okviru tih sporazuma, zemlje su obavezne da nas redovno obavještavaju o novim područjima na kojima ovi materijali djeluju ili se obogaćuju. Pored toga, i mi šaljemo svoje stručnjake u te zemlje, kako bismo se uvjerili da se materijali koriste u civilne svrhe", pojasnio je Amano.

Sporazum o dodatnim mjerama i utvrđivanju rada nuklearnih materijala potpisan je osamdesetih godina prošlog vijeka, podsjetio je Amano, a ratificiralo ga je skoro 120 zemalja.

Amano je istakao da se pogled na nuklearnu energiju promijenio nakon nesreće u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima, da se stanje te nuklearne elektrane poboljšava, te da je nakon te nesreće sigurniji u budućnost nuklearne energije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније