Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavila R.B. ]

12. 08. 2017. 22:37 >> 22:08
5

POLJSKA

Napadaju Jevreje, izbjeglice i turiste

U napadima na izbjeglice i imigrante iz Azije i Afrike u Poljskoj, žrtve odnedavno postaju i turisti iz južnih zemalja Evrope i iz Latinske Amerike, zbog nešto tamnijeg tena od prosječnih Poljaka i u najnovijem takvom incidentu se jedan Poljak u mjestu Glivice na jugu Poljske bacio na grupu bugarskih i portugalskih studenata vičući u vulgarnoj verziji "marš iz Poljske".

Napad se odigrao u petak uveče ispred restorana "Jermenska" kada se Poljak bacio na grupu stranih studenata iz programa razmjene Erazmus, Portugalce, Jermene i Bugare, napao ih pesnicama vičući "Poljska Poljacima" i "Marš iz Poljske" u vulgarnoj verziji, javlja danas poljski list Gazeta viborča.

U pomoć napadnutim studentima pritrčali su odmah gosti restorana a vlasnik restorana je pozvao policiju i okačio zatim fotografiju napadača na Tviter, sa apelom Poljacima da pomognu da se nađe, jer takvi ksenofobni nasilnici koji napadaju strance samo sramote Poljsku.

Na porast rasističkog i ksenofobnog nasilja a takođe i antisemitizma upozorili su ovih dana u pismu lideru vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslavu Kačinjskom i predstavnici poljskih jevrejskih zajednica.

"Sa velikim uznemirenjem pratimo jačanje antisemitskih stavova u Poljskoj, brutalizaciju jezika i ponašanja od kojih su mnoga uperena protiv naše zajednice. Ne pristajemo na to. Poljska je naš dom i ne želimo da se u njemu osjećamo neželjeno a sve češće stičemo takav utisak", napisali su Kačinjskom u ime jevrejskih zajednica Ana Hipčinjska i Leslav Piševski.

"Antisemitizam iz zone govora prelazi u djela", upozorili su u pismu na nedavni napad na izraelske sportiste, motivisan antisemitizmom, kao i na činjenicu da poljski desničarski ekstremisti iz Narodnog radikalnog bloka na raznim državnim manifestacijama nekažnjeno uzvikuju fašističke parole i nose nacionalističke zastave i simbole.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније