Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Mina ]

14. 08. 2017. 10:06   >>  09:36

NEPAL

Slonovi spasavaju turiste od poplava

U Nepalu, pogođenom poplavama i odronima poslije četvorodnevnih obilnih kiša, angažovani su slonovi u spasavanju stotina stranih turista zaglavljenih u safari parku, saopštili su danas zvaničnici, dok je broj poginulih u nepogodama u toj zemlji porastao na 70.

U Saurahi, 80 kilometara južno od Katmandua, rijeka Rapti izlila se iz korita, plaveći hotele i restorane, pri čemu se u nevolji našlo oko 600 turista, prenosi Rojters.

U tom mjestu, na obodima Nacionalnog parka Čitvan, živi 605 velikih nosoroga, a ono je popularno među stranim turistima, uključujući indijske i kineske posjetioce, zbog jahanja slonova i posmatranja nosoroga.

"Oko 300 gostiju je juče spaseno na leđima slonova i traktorima s prikolicama do obližnjeg Baratpura, dok će i ostali danas biti prebačeni na bezbjednija mjesta", rekao je Suman Gimir, šef grupe vlasnika hotela u Saurahi.

Šiva Radž Bata iz organizacije za zaštitu životinja u Nepalu kaže da je jedan nosorog uginuo u poplavama.

Prema rečima spasilaca, 26 od 75 distrikata u Nepalu pogodile su poplave ili odroni nakon što su se obilne kiše sručile na ovu pretežno planinsku zemlju, prenosi Tanjug.

"Oko 50 osoba se vodi kao nestalo u poplavama i odronima", saopštio je ministar za komunikacije Mohan Bahadur Basnet, dodavši da je više od 60 hiljada kuća pod vodom, većinom u južnim ravnicama duž granice sa Indijom.

Spasioci pokušavaju da dopru do sela koja su pogodile najgore poplave u proteklih nekoliko godina.

"Situacija je zabrinjavajuća jer su ugrožene desetine hiljada ljudi", rekao je Basnet.

Monsunske kiše, koje počinju u junu i traju do septembra, važne su za Nepal koji zavisi od poljoprivrede, ali svake godine odnose mnogobrojne živote i nanose veliku štetu imovini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније