Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

18. 08. 2017. 09:11 >> 08:48

TILERSON I MATIS PONOVILI

"Vojno rješenje za S.Koreju na stolu"

Američki državni sekretar Reks Tilerson i ministar odbrane Džim Matis ponovili su da vojna akcija protiv Sjeverne Koreje još postoji kao mogućnost pošto je glavni strateg predsjednika SAD okarakterisao takvo upozorenja svog šefa kao blefiranje.

Tilerson je poslije redovnog godišnjeg razgovora o bezbjednosti s japanskim ministrima rekao da SAD traže mirno rješenje za spor oko nuklearnog programa Pjongjanga, ali i da američki ekonomski i diplomatski pritisci moraju da imaju potencijalnu vojnu akciju kao podršku.

On je naveo da Sjeverna Koreja "mora odmah da obustavi" raketne probe i da je Vašngton "spreman da vojno odgovori" ako bude neophodno.

Tilerson i Matis su juče u Stejt departmentu razgovarali s japanskim ministrima vanjskih poslova Tarom Konom i odbrane Icunorijem Onoderom, a najveći dio razgovora bio je posvećen Sjevernoj Koreji, koja predstavlja prijetnju američkom savezniku Japanu.

Ni Tilerson ni Matis nijesu direktno reagovali na izjavu glavnog strateškog savetnika američkog predsjednika Stiva Benona, koji je u srijedu rekao da vojno rješenje za Severnu Koreju nije realno, ali su obojica pokušali da ospore tu tvrdnju.

Matis je rekao da će biti "ozbiljnih vojnih posljedica ako Sjeverna Koreja inicira neprijateljske poteze" i da će SAD "preduzeti momentalne, konkretne akcije" ako Pjongjang lansira raketu prema Japanu, američkom ostrvu Guam u Pacifiku, SAD ili Južnoj Koreji.

Benon je u sredu indirektno rekao da je prošlonedjeljna oštra retorika predsjednika SAD Donalda Trampa protiv Sjeverne Koreje bila blef.

"Dok neko ne riješi dio jednačine i pokaže mi da 10 miliona ljudi u Seulu neće umrijeti u prvih 30 minuta ratovanja konvencionalnim naoružanjem, ja ne znam o čemu vi pričate, nema vojnog rješenja ovdje, oni nas imaju u šaci", naveo je Benon.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније