Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

18. 08. 2017. 23:35   >>  23:04

U BRATISLAVI

Luksuzni hoteli servirali kontaminirana jaja

Jaja kontaminirana insekticidom fipronilom dospjela su do četiri luskuzna hotela u Bratislavi koji su kajgane i omlete za svoje goste pripremali, umjesto od svježih domaćih jaja, od smjese uvezene iz Holandije preko Austrije u kojoj je bilo pet puta više pesticida od dozvoljenih limita.

"To je zloupotreba bezbjednosti zdravlja i način kako da se riješe tako zagađenih jaja. Ukupno je u Slovačku uvezeno 670 pakovanja od po kilogram. Sprovodimo intenzivne kontrole, imamo indicije da ćemo u Slovačkoj naći još sličnih proizvoda", kazao je direktor Državne veterinarske i prehrambene uprave Jozef Bireš.

Slovački list Pravda piše danas da slovački zvaničnici nijesu htjeli da saopšte o kojim luksuznim hotelima je riječ, a list upozorava da je skandal oko holandskih i belgijskih jaja zatvoranih insekticidom, izvezenih u 16 zemalja ukazao i na drugi skandal - da luksuzni hoteli koji mame goste i na probrana jela, od svježih sirovina zarad profita koriste jefitne uvezene neprovjerene smjese.

"Pozivam sve uvoznike prehrambenih proizvoda da se ne igraju zdravljem naših građana i da dosljedno provjeravaju sastav i porijeklo sirovina koje uvoze. Preporučujem da se orijentišu na provjerene partnere, s provjernim proizvodima, idealno iz Slovačke gdje je cio proizvodni proces pod našom kontrolom od farme do radnje", apelovala je juče i slovačka ministarka poljoprivrede Gabrijela Matečna.

Inspekcija je započela stroge kontrole po prodavnicama i kod uvoznika, ali je Bireš upozorio da s hotelima i ugostiteljskim objektima njegova inspekcija ne može da učini ništa, dakle ne može da spriječi da i neki drugi gosti dobiju na tanjiru kontaminirane omlete, jer hoteli i restorani podliježu kontroli Ureda javnog zdravlja Slovačke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније