Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Mina; Objavio: I. P. ]

18. 08. 2017. 12:08 >> 11:39

ŠIROM EVROPE

Hronologija terorističkih napada

Evropske metropole sve češće su meta terorista - London, Pariz, Brisel, Berlin, Mančester, i Barselona, gdje je u napadu u četvrtak ubijeno 13, a ranjeno 100 osoba.


U maju i junu na meti terorista našli su se London i Mančester.

Na Londonskom mostu, u junu, napadač je kombijem u večernjim satima uletio u pješaka, stigavši do mjesta gdje se nalazi Boror market. Tu su trojica napadača noževima usmrtila sedmoro ljudi, a desetine su povrijeđene. 

Odgovornost za napad preuzela je Islamska država, podsjeća Tanjug.

Mjesec ranije, u maju, poslije koncerta američke pevačice Arijane Grande, Salman Abedi aktivirao je eksploziv. Ubio je 23 osobe, a povrijedio oko 120. 

Među mrtvima je bilo mnogo djece - najmlađe je imalo osam godina. To je najteži napad u Velikoj Britaniji od 2005. godine.

U aprilu je u šoping ulici u Stokholmu, glavnom gradu Švedske, napadač otetim kamionom udario u masu ljudi, a zatim i u tržni centar. Pet osoba je poginulo, a 15 povrijeđeno. Istog dana policija je uhapsila 39-godišnjeg Uzbekistanca pod sumnjom za terorizam.

U Sankt Peterburgu u aprilu u eksploziji u metrou u Sankt Peterbugu nastradalo je 11 osoba.

U martu je na mostu u centru Londona napadač autom uletio u pješačku zonu, gdje je izbo policajca. Četiri osobe su poginule, a napadač je ubijen.

U februaru i martu, na francuskom aerodromu Orli čovjek pokušava da istrgne oružje iz ruku vojnika u patroli. Nakon toga je ubijen. 

Početkom februara, Egipćanin koji se mačetama bacio na vojnu patrolu, ubijen je u blizini muzeja Luvr.

Glavni grad Njemačke bio je meta terorističkog napada neposredno uoči Božića, u decembru prošle godine.

Pripadnik Islamske države (IS) ubija 12 osoba tako što je ukradenim kamionom uletio u centar božićnog vašara. Nekoliko dana kasnije, 24-godišnji Tunišanin ubijen je u blizini Milana pri policijskoj kontroli.

U Nici u julu 2016. godine, napadač kamionom ulijeće u masu na rivi u francuskom lučkom gradu. Poginulo je najmanje 86 ljudi. IS je preuzela odgovornost za taj masakr.

U martu prošle godine, u Briselu su islamski napadači sa više bombi usmrtili 32 osobe na aerodromu i metro-stanici u glavnom gradu Belgije.

Bombaš-samoubica je u Istanbulu u januaru 2016. godine ubio 12 osoba u istorijskom centru turske metropole raznijevši se bombom usred turističke grupe.

U koordiniranoj seriji napada na državu Francusku, članovi IS su u novembru 2015. u više restorana i u klubu "Bataklan" u Parizu usmrtili 130 osoba, a stotine ranili.

U glavnom gradu Danske 22-godišnji mladić arapskog porijekla je u februaru 2015. pucao na kafić. Jedna osoba je ubijena. Atentator ubija čuvara ispred sinagoge, nakon čega je ubijen u policijskoj potjeri.

U januaru 2015. godine odigrao se napad na francuski satirični magazin "Šarli ebdo" i košer super-market. Ubijeno je 17 osoba. Oba napadača su nakon toga ubijena u policijskoj akciji. Odgovornost za napad preuzima teroristička organizacija Al Kaida.

Francuski islamista u maju 2014. ubija četiri osobe u Jevrejskom muzeju u Briselu. Ubrzo je uhapšen. 

U julu 2005. godine, četiri muslimana s britanskim pasošem, eksplozivnom napravom u metrou ubijaju 56 osoba, a 700 ljudi je povrijeđeno.

U putničkom vozu u španskom glavnom gradu Madridu, u martu 2004. godine, u islamistički motivisanom bombaškom napadu umire 191 osoba, a 1.500 je ranjeno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније