Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

21. 08. 2017. 17:08 >> 18:26
3

POLICIJA POTVRDILA

Barselona: Ubijen odbjegli vozač kombija

Muškarac koji je u četvrtak izveo teroristički napad na pješake u centru Barselone ubijen je danas u obračunu s policijom, prenose španski mediji. To je potvrdila španska policija, koja je prethodno obavijestila javnost da je u toku akcija u blizini katalonske prijestonice.

Policija je ustrijelila muškarca opasanog eksplozivom 45 kilometara zapadno od Barselone, javio je prethodno list "Vangardija". Kako bi prišla ubijenom muškarcu, jedinica za deminiranje je koristila robota koji je sa njega uklonio sumnjivi pojas.

Napadač iz Barselone je ranije identifikovan kao Junes Abujakib, 22-godišnjak iz Maroka.

Lokalni mediji su odmah prenijeli da je po svemu sudeći u pitanju Junes Abujakub, jedan od 12 članova terorističke ćelije odgovorne za krvavi napad u Barseloni za kojom se intenzivno tragalo četiri dana.

Kasnije, policija je objavila i apel u kom su zatražili od naroda da ukoliko naiđu na policijske kontrole ne objavljujuju svoju, odnosno njihovu lokaciju, kao i da ne fotografišu ili snimaju i potom prenose te informacije. Lokalni mediji navode da cijelo područje nadlijeću dva helikoptera i da je u toku potraga za još jednim osumnjičenim.

Policija je navela da je Abujakib oteo kola osobi koju je tom prilikom ubio kao i da imaju "naučne dokaze" da je on vozio kombi u napadu na La Rambli.

Nakon toga je, prema navodima policije, oteo automobil i udario policijski kontrolni punkt.

Ministar unutrašnjih poslova Hoakim Forn prethodno je na pitanje da li je Abujakub bio vozač kombija koji je uletio među ljude na šetalištu odgovorio da sve ukazuje na to, a, kako je dodao, policija je protekle noći sprovela više racija u katalonskom gradu Ripol, gdje živi većina osumnjičenih.

Sumnjalo se da je i pored blokade svih putnih pravaca iz i u Barselonu, Abujakub uspio da pobjegne u Francusku, saopšteno je juče iz policije.

Policija vjeruje da je Abujakub jedini osumnjičeni koji je bio još na slobodi.

Broj poginulih u napadima u Barseloni i Kambrilsu porastao je na 15, saopštili su španski zvaničnici.

Nekoliko sati poslije napada u Barseloni prošle nedjelje, jedna osoba je ubijena, a šest je ranjeno u napadu automobilom na šetalištu u odmaralištu Kambrilsu, oko 120 kilometara južno od Barselone.

Odgovornost za oba napada je preuzela Islamska država a policija je kasnije otkrila mrežu džihadista od 12 osoba, koji su pripremali druge napade u Barseloni.

U jednoj kući u Alkanaru oko 200 kilometara jugozapadno od Barselone pronađene su plinske boce i druge eksplozivne naprave.

Dio kuće je nemarom jednog od njih eksplodirao prije napada u Barseloni i policija pretpostavlja da su džihadisti bili u panici i odlučili na brzinu da sprovedu napade u Barseloni i Kambrilsu.

Podsjetimo, ranije danas je objavljeno da je, po saznanjima španskih istražnih organa, "ideolog" i vođa islamskih terorista koji su počinili krvave atentate u Barseloni i Kambrilsu bio imam, hodža džamije u mjestu Ripol, Abdelbaki Es Sati, koji je ubijen u obračunu s policijom.

Takođe je saopšteno da je glavni cilj niza planiranih novih, a srećom osujećenih atentata eksplozivom i bocama s gasom je bila čuvena katedrala Sagrada familia.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније