Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

22. 08. 2017. 19:56 >> 23:40
1

TERORIZAM U ŠPANIJI

Priznao da je planiran veći napad

Dvojica od četvorice osumnjičenih za napade u Kataloniji potvrdila su danas da je imam Abdelbaki Es Sati, hodža džamije u mjestu Ripol koga je u obračunu ubila policija, bio "ideolog" i vođa islamskih terorista koji su počinili krvave atentate u Barseloni i Kambrilsu.

Prema njihovim riječima, imam je odgovoran za prošlonedjeljne napade i planiranje novih.

Samo jedan od četvorice osumnjičenih priznao je pred Nacionalnim sudom u Madridu da je bio dio 12-člane terorističke ćelije.

Muhamed Hulija Kemal priznao je da je pripremao napade eksplozivom na spomenike i turističke znamenitosti u Barseloni, kao i da je imam planirao da se digne u vazduh.

Kemal je potvrdio iskaz dat u istrazi da je pripreman važan napad poput onih od četvrtka i petka u kojima je bilo 15 mrtvih i više od 120 ranjenih.

Sudski izvori, prenosi BBC kažu da je Šemlal priznao da je planiran mnogo veći napad sa eksplozivom a španski dnevnik El Mundo je rekao na sudu da je on priznao da je čuvena katredala Sagrada Familia, prepoznatljivi simbol Barselone bila jedna od nekoliko meta.

Nacionalni sud u Madridu predložio je danas pritvor, bez mogućnosti kaucije za Kemala.

Četvorica osumnjičenih za napade, Dris Ukabir, Muhamed Ala, Salh el Karib i Muhamed Huli Kemal, optuženi su za ubistva, djelovanje u terorističkoj organizaciji, izazivanje haosa i rukovanje eksplozivom.

Osimorica osumnjičenih pripadnika terorističke ćelije su mrtvi, dvojica su stradali u eksploziji u Alkanaru, a šest je naknadano ubila policija.

U napadu u istorijskom centru Barselone u četvrtak uveče poginulo je 13 osoba, a povrijeđeno 120 ljudi kada je kombi uletio među pešake u prometnoj ulici La Rambla. Policija je kasnije našla još jednog muškarca izbodenog u kolima koja je vjerovatno koristio napadač.

Policija je sinoć ubila Junesa Abujakuba, za koga tvrdi da je vozio kombi.

Nekoliko sati poslije napada u Barseloni jedna osoba je ubijena, a šest je ranjeno u napadu automobilom na šetalištu u odmaralištu Kambrilsu, oko 120 kilometara južno od Barselone.

Islamska država je preuzela odgovornost za napad.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније