Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

25. 08. 2017. 23:37 >> 23:07

NEKI VRAĆENI NA DUŽNOST

U Turskoj otpušteno novih 900 ljudi

Više od 900 novih državnih službenika otpušteno je u okviru čistki pokrenutih u Turskoj poslije propalog puča 2016. godine, proizilazi iz ukaza objavljenog danas u Službenom listu te zemlje.

U odvojenom ukazu objavljenom istovremeno predviđa se da se predsjedništvu pripoji obavještajna služba zemlje (MIT), do sada vezane za kancelariju premijera, i da se otvori 32.000 radnih mjesta za snage bezbjednosti, od čega 22.000 mjesta policajaca.

Takođe je otvoreno 4.000 mjesta za sudije i tužioce.

Među 928 ljudi udaljenih iz javne službe prema novom ukazu, nalaze se vojnici, profesori univerziteta i zaposleni u ministarstvima pravde, unutrašnjih poslova i spoljnih poslova.

Vlasti su takođe degradirale deset generala u penziji.

Dekretom su takođe zatvorena tri udruženja i tri medija, uglavnom na većinski kurdskom jugoistoku zemlje.

Pored toga 57 ranije otpuštenih službenika i vojnika vraćeni su na dužnost, od kojih 28 zaposlenih u ministarstvu pravde ili povezanim institucijama.

Generalna uprava nacionalne bezbjednosti saopštila je danas da je vratila na posao 734 svojih službenika koji su ranije bili suspendovani.

Kada je riječ o pripajanju predsjedništvu obavještjne službe, drugim dekretom se formira Komitet za koordinaciju nacionalnih obavještajnih službi (MIKK) kojim upravlja predsjedništvo.

Pripajanje je dio mjera ustavne reforme usvojene na referendumu u aprilu. Prema toj reformi nestaće mjesto premijera i cjelokupna izvršna vlast biće prebačena na predsjednika.

Većina mjera iz ove reforme, uključujući i gašenje mjesta premijera, treba da stupe na snagu poslije izbora 2019. godine.

Ukazi su objavljeni u okviru vanrednog stanja ustanovljenog poslije neuspjelog puča od 15. jula 2016. za koji Ankara optužuje propovjednika Fetulaha Gulena. Gulen, koji živi u izgnanstvu u SAD, čvrsto odbacuje bilo kakvu umješanost u propali puč.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније