Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ B92/Tanjug ]

04. 09. 2017. 15:11 >> 14:41
9

POLITIKO UPOZORAVA

"Rusi bi pregazili snage SAD u Evropi"

U slučaju da izbije oružani sukob između Rusije i Amerike, interventne snage SAD u Evropi ne bi izdržale napad ruske vojske, piše italijanski "Politko".

Osim toga, "Politko"m analizirajući izvještaj Pentagona, navodi da su snage SAD neadekvatno organizovane i opremljene zastarjelom tehnologijom.

Prije svega, to se odnosi na 173. vazdušno-desantnu brigadu, koja je stacionirana u italijanskom gradu Vićenci, a prema planu NATO-a, trebalo bi da na sebe primi prvi udarac neprijatelja. 

"Ta brigada, koja se smatra bastionom NATO-a, posljednjih 15 godina neprekidno je premještana, pa je sada nedovoljno operativna za drugačija dejstva. Pred pristiskom ruske vojske, pukla bi veoma brzo, što bi dovelo do katastrofe", napominje "Politiko". 

Elitna brigada provela je mnogo vremena u Iraku i Avganistanu, borila se sa protivnikom koji nije raspolagao modernim naoružanjem i nije mogao da dejstvuje iz vazduha, te su osnovni nedostaci njene vojne spremnosti neadekvatno PVO naoružanje, zastarjela tehnika za radio-elektronsku borbu, kao i nedostatak maskirne mreže za potrebe transporta i pretjerano oslanjanje na sateliste komunikacije i GPS navigacione sisteme. 

Američke "hamvije" koji su, prema mišljenju stručnjaka, laka meta za rusku vojsku opremljenu modernom tehnologijom, trebalo bi zamijeniti novim vozilima, a to se neće skoro dogoditi, ocjenjuje list. 

U izvještaju Pentagona predlaže se da se akcenat stavi na razvoj lakih tenkova za izviđanje, koji bi morali da budu opremljeni zaštitom od ruskih protivoklopnih raketa. Međutim, čak i da se već postojeći prototip brzo razvije, do toga da oni stignu do 173. brigade, proći ce nekoliko godina, a u međuvremenu će odbrana morati da se osloni na teške oklopne jedinice. Jedan od velikih izazova u planiranju odbrane jesu i ruski ometači i druga elektronska oprema. 

Neki bivši oficiri koji su pročitali izvještaj Pentagona, nadaju se da će on biti zvono za uzbunu koje će u fokus ponovo staviti Istočnu Evropu i napetost s Rusijom, kaže se u tekstu koji je objavio "Politiko".

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније