Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

30. 06. 2013. 22:45   >>  22:51

ISTI POSTUPCI?

Bivši direktor CIA: EU da prvo vidi sebe

Bivši direktor Centralne obavještajne agencije Majkl Hejden izjavio je danas, povodom navoda da je američka Nacionalna bezbjednosna služba prisluškivala kancelarije i kompjuterske mreže EU, da Evropljani "prvo moraju da pogledaju šta rade njihove sopstvene vlade".

Hejden, koji je bio direktor CIA tokom administracije predsjednika Džordža Buša mlađeg, rekao je gostujući na CBS televiziji da "evropski zvaničnici moraju da se pogledaju u ogledalo prije nego što kritikuju SAD".

On je istakao da je više godina van službe i da ne zna da li su tačni navodi njemačkog "Špigla" o prisluškivanju, dodavši da ne može ni da ih demantuje ni da ih potvrdi.

"Sjedinjene Američke Države se bave špijunažom, a Četvrti amandman (Ustava SAD), koji štiti pravo na privatnost, nije međunarodni ugovor", kazao je nekadašnji prvi čovjek CIA.

Evropska unija je danas saopštila da čeka odgovor Vašingtona o navodima da je špijunirao njene kancelarije, a Njemačka je posebno od SAD zatražila hitno objašnjenje, ističući da takva praksa podsjeća na hladni rat. Objašnjenje je zatražio i zvanični Pariz.

Prema najnovijim tvrdnjama koje se pripisuju odbjeglom američkom obavještajcu Edvardu Snoudenu, "Špigl" je objavio da je Amerika prisluškivala kancelarije EU u Briselu i SAD putem mikrofona postavljenih u diplomatskoj misiji u Vašingtonu i računarske mreže.

Sličnom nadzoru je bila podvrgnuta i delegacija EU u Ujedinjenim nacijama, tvrdi njemački list, ističući da ove navode zasniva na povjerljivim dokumentima, od kojih je do nekih došao preko Snoudena, koji se trenutno nalazi u tranzitnoj zoni na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi, jer su SAD izdale nalog za njegovo hapšenje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније