Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

08. 09. 2017. 12:12   >>  11:43

POLITIKA JEFTINOG NOVCA

ECB zadržala rekordno niske kamate

Evropska centralna banka (ECB) zadržala je u četvrtak rekordno niske kamatne stope i produžila postojeći program kupovine obveznica, signalizirajući da u kontekstu slabe inflacije u eurozoni neće žuriti s planovima za ukidanje politike jeftinog novca.

Na sjednici Upravnog savjeta ECB-a u četvrtak je odlučeno da sve tri ključne kamatne stope ostaju nepromijenjene, uključujući negativnu na depozite banaka, od minus 0,4 odsto, kojom žele podstaći banke da novac usmjere u ekonomiju, prenosi SEEbiz.

Potvrđen je i postojeći program kupovina obveznica država i kompanija u mjesečnom iznosu od 60 milijardi eura. Uz niske kamatne stope i jeftine zajmove bankama, taj bi program trebalo da podstakne rast u 19-članoj euraozoni i približi stopu inflacije blizu zacrtanih nešto manje od dva odsto.

ECB je podigao procjene ekonomskog rasta euraozone u ovoj godini, ali je blago snizio procjene stope inflacije u iduće dvije.

Ekonomija euraozone ove godine bi trebalo da prema novim procjenama poraste 2,2 odsto, u odnosu na 1,9 odsto prognoziranih u julu. U narednoj godini aktivnosti bi trebalo da porastu 1,8 odsto, te 1,7 odsto u 2019, čime su potvrđene junske procjene.

"Općenito se priznaje napredak u oporavku euraozone. On je robustan, počiva na širokoj osnovi, a prisjetili smo se i da je od 2013. godine kreirano šest miliona novih radnih mjesta", rekao je predsjednik ECB-a, Mario Draghi.

On je upozorio da je još potreban značajan stepen prilagođavanja monetarne politike kako bi se podstakla inflacija.

U ECB-u su tako potvrdili da u ovoj godini očekuju inflaciju od 1,5 odsto, ali su 0,1 procentni bod snizili prognoze za naredne dvije godine. Tako bi sljedeće godine ona po njihovoj novoj procjeni trebalo da iznosi 1,2 odsto, a u 2019. godini 1,5 odsto.

Draghi je kao izvor neizvjesnosti izdvojio i jačanje eura, poručivši da će ECB pomno pratiti promjene valutnih kurseva. Od početka godine eurao je prema dolaru ojačao više od 13 odsto i danas je nakratko premašio razinu od 1,2 dolara.

S obzirom na približavanje roka za gašenje podsticajnih mjera monetarne politike krajem ove godine, ECB je u vremenskom škripcu kada je u pitanju rješavanje problema slabašne inflacije i jačeg eura.

Draghi je poručio da će banka odlučivati o programu kupovine hartija od vrijednosti na narednoj sjednici u oktobru.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније