Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

12. 09. 2017. 12:31   >>  12:05 4

OBEĆALA POMOĆ

Premijerka Bangladeša posjetila Rohindže

Premijerka Bangladeša Šeik Hasina posjetila je danas izbjeglički kamp u kojem su smješteni neki od stotina hiljada pripadnika muslimanskog naroda Rohindža iz susjednog Mjanmara.

 

 

 

 Hasina je u kampu Kutupalong, blizu pograničnog grada Ukija, izjavila da želi mir za Rohindže i da neće tolerisati nepravdu prema njima.

Bangladeš će uraditi najbolje što može da pomogne izbjeglicama, rekla je premijerka, ali je pozvala Mjanmar da što prije preduzme korake da "primi nazad svoje državljane".

Hasina je u ponedjeljak veče osudila Mjanmar za zločine za koje, kako je rekla, nema riječi da opiše.Iz Mjanmara, zemlje s većinskim budističkim stanovništvom, pobjeglo je oko 313.000 Rohindža od 25. avgusta kada su muslimanski pobunjenici napali policijske stanice i vojne punktove i time izazvali osvetu mjanmarskih vojnika. U sukobima je poginulo najmanje 400 Rohindža.

Vlasti u Bangladešu registruju sve nove izbjeglice i oslobodile su oko 800 hektara zemlje da se napravi novi kamp za Rohindže u gradu Koks Bazar, pošto su svi postojeći kampovi puni.

Mnoge izbjeglice pričaju slične priče, da su majnamarski vojnici nasumice pucali po njihovim selima, palili njihove kuće i upozoravali ih da odu ili će umrijeti.

Oko 80 izbjeglica su u Bangladeš došle s ranama od vatrenog oružja ili velikim infekcijama. Tri osobe su imale povrede od eksplozija nagaznih mina.

U Bangladešu je prije novog talasa izbjeglica već bilo smješteno oko 500.000 Rohindža koji su došli poslije pobune 2012.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније