Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

13. 09. 2017. 11:51 >> 11:21
2

JUNKER SAOPŠTIO

Do 2019. EU bez zemlje sa Zapadnog Balkana

Do kraja mandata sadašnje Evropske komisije neće biti ispunjeni uslovi za ulazak neke zemlje Zapadnog Balkana u članstvo Evropske unije (EU), a potom će svaka nova članica morati da prethodno uvaži djelovanje pravne države i vrijednosti EU, izjavio je danas predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.



 

Junker je to rekao u godišnjem izlaganju o "stanju Unije" u Evropskom parlamentu i istakao da će "idućih godina EU imati više od 27 država članica".

Ali, kako je naveo, "uslovi za ulazak neke nove članice u EU sa Zapadnog Balkana neće moći da budu ispunjeni do kraja mandata sadašnje Evropske komisije" 2019. godine.

"A svaki put za svaku novu državu članicu će morati da se u potpunosti uspostavi pravna država i da temeljne vrijednosti EU budu ispoštovane", predočio je Junker i naglasio da je "to apsolutni prioritet".

On je stavio do znanja da "to isključuje zasad ulazak Turske u članstvo EU".

Kako je obrazložio, Turska se "već izvjesno vrijeme džinovskim koracima udaljava od EU".

"Tamošnji novinari moraju imati slobodu govora u redakcijama, novinari ne smiju biti zatvarani", upozorio je Junker.

Čelnik Evropske komisije je rekao da poziva one koji su odgovorni u Turskoj da oslobode "naše i ne samo naše novinare" i da "prestanu da vrijeđaju naše države i njihove vođe nazivajući ih fašistima i nacistima".

"Evropa je kontinent zrele demokratije, ali oni koji svjesno vrijeđaju ruše mostove, a u Turskoj oni koji to čine žele da sruše mostove da bi potom optužili Evropsku uniju za neuspjeh u pregovorima o članstvu", rekao je Junker.

"Mi, s naše strane", kako je dodao, "i dalje ostajemo pružene ruke velikom turskom narodu i svima onima koji na temelju naših vrijednosti žele da rade s nama".

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније