Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio P.R. [ Beta ]

13. 09. 2017. 18:06 >> 17:36

ŠPANIJA

Kralj i premijer kritikuju referendum

Španski kralj Felipe Šesti danas je prvi put komentarisao namjeru katalonskih vlasti da održe refrendum o nezavisnosti tog španskog regiona, rekavši da građani moraju da poštuju Ustav zemlje, a koji zabranjuje secesiju njenih djelova.

Felipe Šesti je na ceremoniji dodjele nagrada u kulturi rekao da će ustav "preovladati" nad bilo kojim pokušajem razbijanja Španije.

On je naveo da će prava svih Španaca biti odbranjena od "svakog ko iskorači izvan ustava i statuta".

Španska vlada pokušava sudskim putem da spriječi održavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije, planiranog za 1. oktobar, a španski premijer Marijano Rahoj apelovao je danas na građane Katalonije da ne izađu na referendum za koji je rekao da je neustavan.

"Ako vas iko poziva da izađete na glasanje, nemojte ići, jer se referendum ne može održati, bio bi to potpuno nezakonit čin", rekao je Rahoj.

Katalonske vlasti, koje se zalažu za nezavisnost tog regiona, navode da će glasanje o nezavisnosti biti održano 1. oktobra uprkos tome što je Ustavni sud Španije suspendovao održavanje referenduma do donošenja presude o njegovoj zakonitosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније